Kalp Hastaları Dikkat! Salgın Sürecinde Buna Dikkat Edin

Dünya üzerinde her insanı farklı şekilde etkileyen koronavirüs en çokta kronik hastalığı olan kişileri etkiledi. Kardiyoloji uzmanları sıcak havalarında etkisiyle kalp hastası olan kişiler için önemli uyarılarda bulundu. Detaylar haberimizde…

07.09.2020-09:27 - (Son Güncelleme: 07.09.2020-09:47) Kalp Hastaları Dikkat! Salgın Sürecinde Buna Dikkat Edin

Sıcak havaların kalbi riske atacağına dikkat çeken Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hakan Erikçi, önemli uyarılarda bulundu. Erikçi, yaz aylarındaki bunaltıcı sıcakların herkesi rahatsız edebileceğini; fakat başta kalp olmak üzere tansiyon hastalarının, aşırı kilolu olan kişilerin sağlık sorunlarının daha da artabileceğini söyledi.

İLAÇLAR SICAĞA KARŞI TEPKİNİN DEĞİŞMESİNE NEDEN OLUR

Sıcak havalarda, kalbin normalden daha hızlı atarak vücudun serin kalmasına yardımcı olacağını belirten Uzm. Dr. Erikçi, ‘Kalp hastalığı olanlar bu duruma kolayca adapte olamazlar. Sıcak vurgununa maruz kalabilirler.

Terleme, aslında vücudun aşırı sıcaklık durumuna karşı bir doğal cevabıdır; ancak terleme ile yalnızca su değil, vücut için gerekli mineraller de atıldığından, kalbe ek bir stres oluşturur. Kalp hastalıklarında kullandığımız diüretik (idrar söktürücü) gibi bazı ilaçlar vücuttan su atılmasını sağlamakta ve bu da sıcak havalarda riski artırmaktadır. ACE inhibitörleri ve kalsiyum kanal blokerleri gibi kalp ilaçları vücudun aşırı sıcağa karşı tepkisinin değişmesine sebep olur. Bu tür durumlarda, kalp hastaları ilaçlarını almaya devam etmekle birlikte sıvı dengesini korumak için daha fazla su içmelidirler’ dedi.

BOL SU TÜKETİLMELİ, ALKOL VE KAFEİNDEN UZAK DURULMALI

Bunların yanı sıra Uzm. Dr. Erikçi, kalp hastalarına önemli uyarılarda bulunarak konuşmasına şöyle devam etti:

‘Doktorunuza danışmadan tedavi programınızı değiştirmeyin, ilaçlarınızı kesmeyin, doza müdahale etmeyin. Güneşin en dik geldiği saatlerde dışarıda bulunmamaya gayret edin. Bu cilt kanserinden korunmada da önemlidir. Eğer gününüz dışarıda, güneş altında geçiyorsa su tüketimini mutlaka artırın. Sıcak havalarda ağır aktivitelerden kaçının, spor programınızı da doktorunuzun önerileri doğrultusunda gerçekleştirin.

Dışarıda ya da klima olmayan yerlerde, nemli havalarda bol su tüketiniz. Bu günde minimum 250 ml. bardaktan 8 adet demektir. Susuzluk hissetmeseniz de içiniz. Doğuştan kalp hastalıkları olan bebek ve çocukları aşırı sıcaktan koruyunuz ve bol sıvı almalarını sağlayınız. Alkol ve kafeinli içecek tüketimini azaltın.’

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal