Kalp Hastaları Dikkat! Sakatat Tüketimi Sağlığınızı Tehlikeye Atıyor

Birçoğumuz et tüketmeyi oldukça seviyoruz. Peki yanlış tükettiğimiz et kalp hastalıklarına neden oluyor mu? Özellikle kronik rahatsızlıkları olanların beslenmelerine çok daha özen göstermeleri gerekiyor.

14.07.2021-11:59 - (Son Güncelleme: 06.10.2021-16:42)

Türk mutfağının vazgeçilmez malzemelerinden biri şüphesiz ki kırmızı et. Peki herkes kırmızı et tüketebilir mi? Kırmızı et kalp hastalıklarını tetikler mi? Bizde sizin için sakat at kullanımı araştırdık. İşte detaylar...

Özellikle sakatat ve etin yağlı kısımlarını tüketirken çok dikkatli olunması gerektiğinin altını çizen Beslenme ve Diyet Uzmanı Havva Kılınç, sakatatın kolesterol ve doymuş yağ yönünden oldukça zengin olduğunu belirterek uyarılarda bulundu.

Bir bayram geleneği olan tatlı ikramının yanında aşırı et tüketimi özellikle dikkat edilmesi gereken konuların başında geliyor. Özellikle sakatatların ve etin yağlı kısımlarının fazla kolesterol içerdiği için aşırı tüketimi ciddi sağlık problemlerine yol açıyor. Et ve tatlı tüketiminin çok fazla arttığı Kurban Bayramı’nda özellikle kalp-damar, diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalarının risk altında olduğunu belirten Medicana Avcılar Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Havva Kılınç, bayramda beslenme hakkında bilgi verdi. Sağlıklı bireylerin bile dikkatli beslenmediği takdirde sindirim problemleri, midede şişkinlik, ağrı, kabızlık, kalp çarpıntısı ve tansiyon yükselmesi gibi sağlık problemleriyle karşılaşabileceğini anlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Havva Kılınç, önemli uyarılarda bulundu.

ETİN ÜZERİNDEKİ BÜTÜN GÖRÜNÜR YAĞLARI TEMİZLEYİN

kalp hastaları sakatat tüketmeyin

Etin üzerinde bulunan görünür bütün yağların temizlenmesi gerektiğini söyleyen Kılınç, etin nasıl sağlıklı bir şekilde saklanması gerektiği konusunda ayrıntılı bilgiler verdi. Etlerin büyük parçalar şeklinde değil kıyma, kuşbaşı gibi küçük parçalara ayrılıp tek pişirimlik miktarlara bölünüp buzdolabı poşetlerine koyularak buzdolaplarının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanması gerektiğini ifade eden Havva Kılınç, ''Buzdolabında eksi 2 santigrat derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda ise eksi 18 santigrat derecede daha uzun süre etler saklanabilmekte. Etin dokuları arasında göremediğimiz yağlar vardır, bu yüzden bütün görünür yağlar temizlenmeli. Pişirirken içerisine kuyruk yağı, iç yağ eklemek gibi sıklıkla yapılan hatalardan başta kalp hastaları olmak üzere herkes kaçınmalı, etler hiçbir ekstra yağ eklenmeden kendi suyunda kısık ateşte kavurma, haşlama veya ızgara yöntemlerinden birisiyle pişirilmelidir. Kurban Bayramı’nın vazgeçilmesi kavurmanın içine tereyağı veya kuyruk/iç yağı eklemeden, kendi suyunda, kısık ateşte pişirme yapılmalıdır. Mangalda ya da kızartılarak pişirilen etlerde kanserojen maddeler artar, bu da her yaş grubundaki birey için risk oluşturur.'' Açıklamalarında bulundu.

ETİN YANINDA SEBZE, TAM TAHILLI EKMEK, PROBİYOTİK YOĞURT TÜKETİN

kalp ve kolesterol hastaları et tüketirken dikkat

Özellikle kolesterol ve kalp hastalarının et ve sakatat tüketiminde çok özenli olması gerektiğini belirten Dyt. Havva Kılınç, sakatatların kolesterol ve doymuş yağ yönünden oldukça zengin olduğuna dikkat çekerek tüketim konusunda şu uyarılarda bulundu; ''Özellikle kolesterol ve kalp hastalarının tüketmemeleri gerekir. Et sindirimi oldukça zor bir besindir, fazla miktarda tüketmek sindirim güçlüğü, mide ağrısı, kabızlık gibi problemlere neden olabilir. O yüzden et tüketimini öğle öğününde yapıp akşam öğününü biraz daha hafif geçirmek sizin için daha sağlıklı bir seçim olacaktır. Ayrıca, etin yanında sindirim sisteminizin çalışmasına yardımcı olacak yüksek lif içeriğine sahip sebze, tam tahıllı ekmek, probiyotik yoğurt gibi besinleri tercih etmeniz hem besin çeşitliliğini sağlayacak hem de bu problemlerle karşılaşmamak için yardımcınız olacaktır. Kırmızı et; iyi kalite hayvansal proteinin yanı sıra, demir, çinko, fosfor, magnezyum mineralleri ile B12, B6, B1 ve A vitaminlerini içermektedir. C vitamini içermediği için sebze, salata gibi C vitamini içeriği yüksek besinlerle tüketilmesi, demir emilimini de artırması nedeniyle daha yararlı olacaktır. Baklava başta olmak üzere yüksek miktarda yağ ve şeker içeren şerbetli-hamurlu tatlılar yerine, sütlü veya meyveli tatlıları tercih etmeniz daha sağlıklı bir seçim olacaktır. Düzenli bir sindirim sistemi ve metabolizmayı canlandırmak için yapmanız gereken en önemli şey su içmektir. Özellikle sıcak yaz günlerine denk gelen bayram süresince de minimum 2-2,5 litre (10-12 bardak) su içtiğinizden emin olun.''

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal