Yoğurdun katı olarak taş gibi olması için mayası büyük önem taşır.Yoğurdun mayalandığı odanın sıcaklık oranı bile kıvamında etkilidir. Katı ev yoğurdu nasıl yapılır? İşte tüm merak edilenler haberimizde..
MALZEMELER
2 litre tam yağlı süt
1 yemek kaşığı tam yağlı yoğurt
Kalın bir battaniye
Cam geniş bir kap
Kevgir veya süzgeç
Porselen bir tabak veya fincan
Tahta kaşık
YAPILIŞI
Sütü tencereye alıp kaynaması için ocağın üzerine koyuyorum. Kaynarken taşmasını önlemek için içine porselen bir tabak veya fincan yerleştiriyorum.
Sütün içindeki su olabildiğince buharlaşıp köpürene kadar kaynatıyorum. Tahta kaşıkla birkaç kez karıştırıyorum. Ama kaynatmayı abartmayın tabii ki, birkaç kez köpürmesi yeterlidir ve dikkat edin dibi tutmasın. Ben genelde ocağa koyduğum andan itibaren orta ateşte 20 dakika tutuyorum.
Ben yoğurt yaparken pastörize yani kutu süt kullanıyorum çünkü New York’ta ancak bunu bulabiliyorum. Ama İstanbul’da yaşarken, Kara Halil Gıda Süt çiftliğinden telefonla doğal süt sipariş veriyordum, eve geliyordu. Eğer sizin böyle bir fırsatınız varsa, bence değerlendirin. Yoğurdunuz daha güzel olur.
Süt kaynadıktan sonra ocaktan indirip mayalama sıcaklığına inmesi için bekletiyorum. Bu taş gibi ev yoğurdu için en önemli noktalardan biridir. 15 dakikada bir sütün sıcaklığını kontrol etmelisiniz. Doğru sıcaklığı bulmak gerçekten çok ama çok önemli.
Sütün içine serçe parmağınızı batırın, 10’a kadar sayın ama 7’ye geldiğinde eliniz yanmaya başlasın. Eğer çok sıcaksa soğuması için bekletirsiniz, soğumuşsa bir tık daha ısıtabilirsiniz.
Sütümüz hazırsa, şimdi mayalama aşamasına geçebiliriz. Burada yine bir püf noktası var, mayamızın şok olmaması için öncelikle küçük bir kapta, sıcak sütten bir kepçe alıp iyice çırpıyoruz.
Geniş cam bir kaba tencerede ısıttığımız sütü alıyoruz, içine az evvel kapta karıştırdığımız mayayı ilave ediyoruz. Birkaç kez tahta kaşıkla karıştırıyoruz.
Şimdi geldik yoğurdun mayalanması için ideal sıcaklıkta tutmaya, kader anına! =) Eğer kış mevsimindeyseniz ve eviniz pek sıcak değilse battaniyeye; sıcaksa birkaç kat sofra bezine sarmanızı öneriyorum.
Kullanacağınız örtüyü düz bir zemine serin, tam ortasına geniş cam kasenizi yerleştirin. Yoğurt mayalanırken buhar yapıp sıvılaşmaması için kasenin üzerine bir süzgeç veya kevgir yerleştirmeniz gerçekten çok önemli. Şimdi, birkaç kat örtüyle yoğurdunuzu hava girmeyecek şekilde sarın.
Ben genelde yoğurdumu geceden yaptığım için sabaha kadar bekletiyorum. Eğer siz, gündüz yapıyorsanız en az 8 saat hiç kıpırtmadan, “aaa olmuş mu acaba?” deyip örtüyü açmadan bekletin! =)
Süper an geliyor: Örtüyü açıyorsunuz ve mis kokulu, yoğun kıvamlı yoğurdunuz sizi bekliyor. Şimdi, soğutma aşamasına geçelim. Dikkatli bir şekilde yoğurdumuzu, kapağı açık şekilde buzdolabına koyup en az 12 saat bekletiyoruz. Ev yoğurdu bekledikçe güzelleşiyor çünkü. Dayanabilirseniz, 24 saat olsun.
Son Dakika Kadın Haberleri için aşağı kaydırın