Kakule Nerelerde Kullanılır? Kakulenin Faydaları Nelerdir?

Genel olarak yemeklerde kullanılan kakule keskin bir tada sahiptir. Sağlığı birçok faydası bulunmasının yanı sıra hamur işlerine, çaylara ve kahvelere lezzet katması için de eklenir. Peki, kakule nerelerde kullanılır? Kakulenin faydaları nelerdir? Detaylar haberimizde…

28.03.2020-09:13 - (Son Güncelleme: 28.03.2020-08:46) Kakule Nerelerde Kullanılır? Kakulenin Faydaları Nelerdir?

İçeriğinde bol miktarda A vitamini, C vitamini, sodyum, potasyum, kalsiyum, demir, manganez, magnezyum, fosfor ve çinko bulunan kakule, iyi bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Antiseptik özelliği bulunan kakule, vücudu mikroplara karşı koruyan ve yine bu özelliğin etkisiyle akciğerlerin temizlenmesini sağlar.

KAKULE NEDİR?

Kakule, zencefilgiller ailesinden Elettaria ve Amomum cinslerini kapsayan bitkilere verilen genel addır. Batı ve Güney Hindistan, Güneydoğu Asya'nın sıcak kesimlerinde yetişen, 4–5 metre boyunda, büyük yapraklı çok yıllık bir bitki cinsidir.

Özellikle Güney Hindistan'ın bulunan bataklık ormanlarda yabanî olarak yetişir. Kakulenin meyveleri 1-2 cm uzunlukta, sarımsı yeşil ve kirli beyazımsı renklerdedir. Tohumları mercimek şeklinde ve büyüklüğünde, kırmızımsı esmer renkte olup, keskin bir koku yayarlar.

KAKULE NERELERDE KULLANILIR?

Tohumları meyvelerinin kurutulup, ayrılması ile elde edilir. Yemeklere özellikle de baklagillere ve balığa eklenerek tüketilir. Muhallebi, sütlü tatlılar, hoşaflar, çay ve kahvede aroma verici olarak da kullanılır. İsveç ve Finlandiya gibi bazı ülkelerde unlu mamüllere de eklenir. Hintliler güzel bir nefes kokusuna sahip olmak için tohumlarını çiğnerler. Kakule tohumları reçine, nişasta ve uçucu yağlar taşır. Hoş lezzeti ve kokusundan dolayı baharat olarak da kullanılmaktadır.

KAKULENİN FAYDALARI NELER?

Kakule, gaz gidermede yardımcı bir besindir. Bu sayede sindirim sürecin kolaylaştırır. Şişkinlik ve mide kramplarının tedavisinde de etkili olan kakule, mide asitlerinin düzenlenmesini sağlar.

İdrar söktürücü özelliği sayesinde böbreklerde biriken kalsiyumu kaldırır ve kan basıncını önemli ölçüde düşürerek böbrek sağlığının korunmasını sağlar. Düzenli olarak kakule tüketmek böbrek, mesane ve idrar yollarındaki rahatsızlıkları giderir.

Kakulenin içeriğinde bol miktarda A vitamini bulunmaktadır. A vitamini ise güçlü bir hafıza için en iyi vitaminler arasında yer alır. Ayrıca A vitamini göz sağlığı içinde gerekli olan bir vitamindir.

Kakule çok etkili bir antidepresandır. Sakinleştirici özelliği bulunan kakule, depresyon, kaygı, panik atak gibi psikolojik durumlarla savaşır.

KAKULE ÇAYI NASIL HAZIRLANIR?

Bir tatlı kaşığı kakule tohumu, bir su bardağı kaynamış suya eklenir. Ağzı kapatılarak, 10 dakika boyunca demlenmesi beklenir. Süzdükten sonra tatlandırmak için çerisine bir çay kaşığı bal eklenebilir. Sıcak olarak tüketilmelidir.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal