Kahverengi akıntı hamilelik belirtisi mi? Adet öncesi kahverengi akıntı neden olur? Kahverengi akıntı nedir? Gibi sıkça merak edilen soruların tüm detaylarını sizler için araştırdık.
Birçok kadında sıkça görülen kahverengi akıntı hamilelik belirtisi olabileceği gibi başka bir hastalığın habercisi de olabilir. Adet öncesi görülen her vajinal kahverengi akıntı hamilelik belirtisi değildir.
Sağlıklı bir kadın her ay düzenli olarak regli döngüsü yaşar. Normalde adetler 21-35 gün aralıklarla düzenli olarak görülür, 3 veya 8 gün arasında sürer. Bazı durumlarda ve bazı kadınlarda kanama farklılık gösterebilir.
Vajinal akıntı günlük olarak gerçekleşen kadın dengesinde oldukça normal bir durumdur. Genelde sağlıklı bir akıntı berrak veya beyaz renkte görülür. Gördüğümüz kahverengi kan ise eski kan akıntısıdır.
Vajinal kahverengi akıntı önceden oluşan vajina salgılarında kan olması anlamışı anlamına gelir. Kanın vücuttan yani rahimden çıkması ekstra zaman alacağından kan oksitlenir ve rengi koyulaşır. Bu akıntılar beraberinde adet dönemini de getirdiği için bir hastalık belirtisi olarak görülmez. Uzmanlar bu akıntıyı yerleşme kanaması olarak tanımlar.
Bazı durumlarda ise rahimdeki poliplerin varlığından dolayı da ortaya çıkabilir. Adet sonrası kahverengi akıntı, her kadına göre farklılık göstereceğinden herhangi bir gün sayısı belirtilemez.
-Dış gebelik
-Düşük
-Polikistik over sendromu
-Adenomyozis
-Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar
-Smear testi veya pelvik muayene sonrası
Doğum Kontrol Hapları
Doğum kontrol hapı kullanan kadınların %30'unda ilk 3 ay ara kanama, kahverengi akıntı olabilir. Hapı düzenli kullandığı sürece bu problem 2-3 ay içinde ortadan kalkacaktır.
Rahim İçi Araç Kullanımı
Bakırlı spiral veya kormonlu sipral kullanan kadınların özellikle ilk 3 ay ara kanamalar, kahverengi akıntıları olması normal karşılanır.
Yumurtlama Dönemi
Adet döneminizden iki hafta önce başlayan kahverengi lekeleriniz varsa, bu yumurtlamayla ilişkili hormonal değişikliklerin bir işareti olabilir.
Gebelik
Gebeliğin başında kahverengi kanama olması tutunma kanaması olarak kabul edilen bir durumdur ve fizyolojiktir. Ancak kanama kırmızıya dönüyorsa düşük tehlikesi olarak kabul edilir ve ona göre tedavi vermek gerekir.