Kahvaltıda Tüketebileceğiniz Olmazsa Olmaz 8 Besin

Kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Kahvaltıda özellikle bazı besinlerin tüketilmesi gerekir. Sizin için kahvaltı sofralarınızda olmazsa olmaz besinleri bir araya getirdik. İşte kahvaltı sofralarınızdan eksik etmemeniz gereken 8 besin…

30.10.2020-13:34 - (Son Güncelleme: 30.10.2020-14:16) Kahvaltıda Tüketebileceğiniz Olmazsa Olmaz 8 Besin

Günün en önemli öğünün kahvaltı olduğunu belirten Dr. Fevzi Özgönül, ‘Kahvaltı yaparken kendinizi zorlamayıp sofradan lüzumsuz aşırı dolmuş bir mide ile kalkmayın. Beden aklınızı kullanıyorsanız kahvaltı sonrası asla rahatsızlık hissetmiyor olmanız gerekir. Eğer kahvaltıdan sonra sofradan kalktığınızda rahatsızlık hissediyorsanız bir yerde yanlış yapıyorsunuz demektir’ dedi. Özgönül kahvaltı sofralarınızdan eksik etmemeniz gereken 8 besini şöyle sıraladı:

KARBONHİDRAT

Günlük enerjinizi sağlayabilmek için mutlaka kahvaltınızda karbonhidrat olmalı. Fakat bunu daha çok tam tahıllı bir dilim ekmek, bol malzemeli bir dilim börek ya da yarım bir simit ile almalısınız.

Çok fazla bal ve reçel tüketiyorsanız şekere aşırı yüklenmenizden dolayı sindirim sisteminiz tembelleşebilir. Amaç sindirim sistemini güçlendirmek ve tüketilen her gıdayı sindirebilecek hale getirmektir.

SÜT ÜRÜNLERİ

Kahvaltınızda mutlaka peynir gibi bir süt ürünü bulundurmalısınız. Nasıl bir inşaatta kum ve çimento yanında kirece de ihtiyaç varsa kahvaltıda da diğer kahvaltılıklar yanında süt ürünlerine de ihtiyaç vardır.

Peynir miktarı kişinin ihtiyacına göre ve zevkine göre değişebilir. Bu nedenle miktarı ve çeşidine bağlı kalmadan kahvaltı sofranızda peynire yer açın.

ZEYTİN

Kahvaltının önemli besinlerinden biri de zeytindir. Zeytininde çeşidi ve miktarı tamamen kişinin zevkine ve ihtiyacına göre değişiklik gösterir. Ancak her kahvaltı sofrasında mutlaka olması gereken bir yiyecek maddesidir.

YUMURTA

Eğer göbek ve basen bölgenizdeki fazlalıklardan kurtulmak istiyorsanız, beden yapı taşı olan proteinden yararlanmasınız. Yumurtada kahvaltı sofralarının en önemli protein kaynaklarından biridir.

Yumurtayı ister rafadan veya haşlama isterseniz de yağda kızartma olarak yapabilirsiniz. Aynı zamanda omlet ve menemen olarak da tüketebilirsiniz. Hatta çılbır gibi çok farklı pişirme yöntemlerini de kullanabilirsiniz.

KURU KAYISI

Kahvaltıda kuru kayısı, kuru incir ya da hurma tüketilmesi de öneriliyor. Özellikle kabızlık gibi bir sorununuz varsa bu besinlerden her sabah 2-3 adet tüketebilirsiniz. Kabızlık sorununuz yoksa 2-3 günde bir tüketseniz de olur.

YEŞİLLİK

Kahvaltıda yeşillik tüketmek hem hazmın kolaylaşmasını hem de ekstra vitamin ve mineral ihtiyacının karşılanmasını sağlar. Yeşil sebzeler protein ve karbonhidratlar açısından zengindir. Bunları tüketerek bedenin kendisini yapılandırmasını sağlayabilirsiniz.

MEYVE

Meyveler vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olsa da içerdikleri yüksek oranda lif ile sindirim sisteminin de rahatlamasını sağlar. Bu yüzden kahvaltı sofralarınızda az da olsa meyve tüketmeniz sağlığınız açısından oldukça faydalıdır.

BADEM, FINDIK, CEVİZ

Badem, fındık ve ceviz yetişkinler için bebeklerdeki anne sütü kadar önemli besinlerdir. Bu yağlı tohumların içeriğinde bulunan bileşenler hem kan kolesterol düzeyini dengeler hem de kolajen ve elastin üretimine katkı sağlar.

Ayrıca yüksek enerji içeriğine sahip olduğu için ekmek gibi hamur işi türü gıdaların da eksiğini kapatarak tatlı ve karbonhidrat isteğini bastırır.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal