Kahramanmaraş’tan açıklama geldi! Şakayık koparana 109 bin 593 TL ceza verilecek!

Kahramanmaraş’ta şakayık çiçekleri açarken bu endemik bitki türü de koruma altında tutulmaktadır. Nadir bulunan ve git gide azalan bu bitki türünü koparanlara ise 109 bin 593 TL ceza kesilmektedir.

29.05.2022-14:12 - (Son Güncelleme: 29.05.2022-14:17) Kahramanmaraş’tan açıklama geldi! Şakayık koparana 109 bin 593 TL ceza verilecek!

Ender bulunan bitki türlerinden biri olan şakayık bitkisi bir çiçek türüdür. Endemik bitki türleri listesinde yer alan bu bitkinin koparılması ya da zarar verilmesi yasaktır. Bitkiyi koparanlara ise tam 109 bin 593 TL ceza kesilecektir. İşte haberin detayları…

Koparana 109 bin 593 TL ceza

Şakayık koparan bir kişinin alacağı ceza belirlendi. Bu çiçeği kopan kişilere 109 bin 593 TL para cezası verilmektedir. Bu olay ile birlikte pek çok kişi şakayık bitkisinin nerelerde yetiştiğini meral etmeye başladı.

Şakayık

Kahramanmaraş’ın Andırın ilçesinde birçok endemik bitki türünü de içerisinde barındırmaktadır. Eşsiz güzelliği ile büyüleyen bu ilçede halk arasında ‘ayı gülü’ olarak adlandırılan şakayık bitkisi endemik türler listesinde yer almaktadır. Ana vatanı Japonya ve Çin olan bu bitki Türkiye sınırları içerisinde de yer almaktadır. Endemik türler listesinde bulunan bu çiçeği koparanlar ise 109 bin 593 TL ceza alacaklardır.

Andırın Belediye Başkanı Ahmet Doğan, bu bitkinin iki yıl önce keşif sırasında bulunduğunu dile getirirken Mayıs ayı içerisinde de açtığının altını çizdi. Doğan, “10-15 günlük bir süre sonra çiçekleri soluyor. Bu çiçek genelde Toros Dağları’nın 1500 ve 2000 rakımına sahip alanlarında yetişiyor. İlçemizin değişik yerlerinde de yetişiyor ama bu alanda, bu bölgede toplu olarak yetiştiği tek alan diyebiliriz. Biz elimizden geldiğince bu zenginliklerimizi tespit etmek, korumak istiyoruz, bu sebeple de her yıl kontrol ediyoruz. Bu çiçeğin bir dalının koparılmasının yaklaşık 110 bin lira cezası olduğunu biliyoruz. Gerçekten korunması gerekilen bir değerimiz. Biz de koparmadan seyrediyoruz, seviyoruz bu güzelliklerimizi gelecek nesillere taşımak istiyoruz”ifadelerini vurguladı.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal