Türkiye'nin koronavirüs salgınıyla mücadele çerçevesinde yürüttüğü 17 günlük tam kapanmanın akabinde geçilen kontrollü normalleşme sürecinde sokağa çıkma yasağı yalnızca cumartesi ve pazar günlerinde olacak. Diğer taraflardan restoranlar yalnızca gel al ve paket servis olarak çalışacak. Peki 1 Haziran tarihinden sonra neler yaşanacak? Kafe ve restoranlar açılacak mı? Maske zorunluluğu kalktı mı? Bilim Kurulu Toplantısı'nın akabinde açıklamalar yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kafe ile restoranların 1 Haziran tarihinden sonra açılıp açılmayacağıyla ilgili soruya da cevap verdi. İşte ayrıntılar...
Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu, "covid19.saglik.gov.tr" adresi üzerinden paylaşıldı.
Bu tabloya göre, Türkiye'de son 24 saat içerisinde 219 bin 192 koronavirüs testi yapıldı. Dokuz bin 385 kişinin testi pozitif sonuç verdi, 207 kişi hayatını kaybetti, hasta sayısı 856 oldu.
Ağır hasta sayısı iki bin 41 olarak kaydedilirken 9 bin 271 kişinin koronavirüs tedavisinin/karantinasının bitmesiyle sağlığına kavuşan kişi sayısı 4 milyon 989 bin 787'ye çıktı.
Yapılan toplam test sayısı 51 milyon 731 bin 883'e yükseldi, vaka sayısı beş milyon 160 bin 423, can kaybı 45 bin 626 oldu.
Türkiye'nin koronavirüs salgınıyla mücadele çerçevesinde yürürttüğü 17 günlük tam kapanmanın akabinde geçilen kontrollü normalleşme sürecinde sokağa çıkma yaağı yalnızca cumartesi Pazar günlerinde olacak. Diğer taraftan restoranlar yalnızca gel al ve paket servis olarak çalışacak. Peki 1 Haziran tarihinden sonra ne olacak? Kafe ile restoranlar müşteri kabul edecek mi? Maske takma zorunluluğu kalktı mı? Fahrettin Koca, kafe ve restoranların 1 Haziran tarihinden sonra açılıp açılmayacağıyla ilgili soruya da cevap verdi. İşte ayrıntılar...
Koca, kafe ve restoranların 1 Haziran'dan sonra açılıp açılmayacağına ilişkin soruya şu yanıtı verdi:
"Bugünden itibaren 10 binin altına düşen bir vaka sayımız var. Tam kapanmayla birlikte bu düşüş önemli. 63 binden 9 bin 385'e kadar bugün inmiş oldu. Dolayısıyla bizim bundan sonraki süreçte bu kazanımı kaybetmememiz gerekiyor. Artık bu enfeksiyonun, virüsün nasıl bulaştığını bütün vatandaşlarımız biliyor. Dolayısıyla bundan sonraki süreçte yasaklamaları daha azaltan ama kişisel koruyucu tedbirleri daha yoğunlaştıran, bununla birlikte yaygın aşılamayı yaparak bu dönemi normale döndürmek istiyoruz.
O nedenle Bilim Kurulunun bu çerçevede önerisi, gelecek hafta itibarıyla şekillenmiş olur. Yeni dönemde, yani haziran ayı döneminde nasıl bir normalleşme olabileceğiyle ilgili sektörlerle ilgili bir çalışması var, önerisi olacak. Ama genel mantık, daha çok kapatmaktan ziyade kişisel kontrolleri önümüzdeki dönemde aşıyla birlikte sürdürmekten yanayız ve pandemiyi gündemden çıkarmaktan, yaygın aşıyı yapmaktan başka bir gündemimiz de olmayacak."
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca "Yanınızda kimse yoksa maske takmanız gerekmiyor" dedi, vatandaşların aklına tek bir soru geldi.
Bakan Koca, "Dışarı çıktığınızda yanınızda 2 metreden daha kısa mesafede kimse yoksa maske takmanız gerekmiyor" açıklamasında bulundu. Fahrettin Koca'nın bu çıkışının ardından sosyal medyada "Polisin bundan haberi var mı?" soruları gelmeye başladı.
"Haziran sonu gibi inşallah toplumun çok büyük bir kesimini aşılamış olacağız" ifadesini kullanan Bakan Fahrettin Koca, "Benim şahsi düşünceme göre eylül başı itibarıyla da yüzde 60 rakamına ulaşacağız, o tarihten itibaren daha rahat davranabileceğiz gibi duruyor" dedi.
Sağlık Bakanı açıklamasının devamında maske kullanma zorunluluğu ile alakalı ilgili toplayan bir çıkış yaptı.
Vatandaşların sokakta tek başınayken maske kullanmasının zorunlu olmadığını söyleyen Fahrettin Koca, "Virüsün nasıl bulaştığını bildiğimiz için kişisel tedbirler önemli; dışarı çıktığımızda illa yanınızda 2 metreden daha kısa mesafede kimse yoksa maske takmanız gerekmiyor.
Ama birileri 2 metreden daha yakın mesafede yanınızdaysa takmak gerekiyor" diye konuştu.