'yerimi işgal etme' hareketine ünlü isimlerde fotoğraf paylaşarak destek verdi...
Bacaklarını yayarak oturan erkeklere tepki olarak ortaya çıkan "kadınlar yayılıyor" hareketi bella hadid, emily ratajkowski ve kaia gerber gibi ünlü isimlerden de destek gördü.
Herkese açık alanlarda ve toplu taşıma araçlarında bacaklarını yayarak oturan erkeklere tepki olarak ortaya çıkan "kadınlar yayılıyor" hareketi dünya çapında büyük ilgi görüyor.
Bella hadid, emily ratajkowski ve kaia gerber gibi ünlüler feminist harekete destek vermek için sosyal medya hesaplarından "yayılırken" çekilmiş pozlarını paylaştılar.
Herkese açık alanlarda ve toplu taşıma araçlarında bacaklarını yayarak oturan erkeklere tepki olarak ortaya çıkan "kadınlar yayılıyor" hareketi dünya çapında büyük ilgi görüyor.
İşte ünlülerin destek verdiği fotoğraflar...
Instagram, twitter ve facebook gibi sosyal ağlarda #womanspreading (kadınlar yayılıyor) etiketiyle paylaşılan pozlarda, kadınlar kamusal alanlarda bacaklarını genişçe açarak oturdukları kareleri paylaşıyor.
Sanat ve moda dünyasının ünlü isimleri de feminist harekete destek vermek için sosyal medya hesabından "yayılırken" çekilmiş pozlarını paylaştılar.
“kamu” kelimesinin temel anlamı bütün, tüm gibi anlamlardır.
“kamusal alan” derken hepimizin aklında muhtemelen farklı şeyler canlanıyor, hepimiz farklı şeyler algılıyoruz. türkiye’de bu kavramın biraz kafa karıştırıcı bir yönü var; çünkü “kamusal alan” derken bir taraftan hem devleti, iktidarı temsil eden bir şey anlıyoruz; bir taraftan da halkı, kendi meseleleri için bir araya gelen, toplanan insanları kastediyoruz. o nedenle kamusal alan, çift taraflı bir kavram.
Kamusal alan, aslında farklı görüşlerden, farklı eğitim düzeylerinden, farklı sosyo-ekonomik gelirden, farklı siyasi düşüncelerden insanların bir araya gelip ortak bir mesele üzerinden, egemen kamusallığın yani politik akımın karşısında durdukları, ona karşı muhalefet ürettikleri, kendi fikirlerini söyledikleri, seslerini duyurdukları bir ortak mekandır. kamusal alanın bir takım nitelikleri vardır. bir yeri kamusal alan olarak adlandırmamız için bir takım özellikleri sağlamamız gerekiyor. bir kere sadece boş mekanlardan, fiziki alanlardan bahsetmiyoruz. elbetteki sokaklar, caddeler, parklar, lokaller bunların hepsi kamusal alanın içerisinde; ama yine de “kamusal alan” diyebilmemiz için fiziken boş, herkesin kullanımına açık bir yer olması yeterli olmuyor.
Kamuya açık alan ise halktan tüm insanların kullanabileceği alan anlamına gelmektedir. ancak kamuya açık alanlarda özgürlükler sınırlıdır.
Çünkü bu alanlarda halktan bir çok birey vardır ve onların da özgürlükleri olduğundan dolayı herkes birbirinin özgürlüğüne saygı göstermelidir.
Örneğin; kamusal alanlarda bazen tüm bireylerin her ortama girmesine izin verilmez yani şöyle ki; kamu alanlarının bazı alanları bazı özellikleri ve yeterlikleri sağlayan kişiler için açılmaktadır yani bu konuda kamu alanlarında özgürlük sınırlandırılması vardır diyebiliriz.
Özel alanda ise birey özgürdür ve özgürlüklerinde bir sınır yoktur. mesela bu özel alanlar insanların yaşadığı evleri olabilir.
Bu alanlarda insanlar sınırlama koyulmaz yani evlere girmeleri için onlardan özel şart ya da şartlar beklenmez ancak kamuya açık alanların bir kısmında bu durum söz konusu olabilir.