Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, kadınların yumurtalarını dondurmadan önce göz önünde bulundurmaları gerekenleri sıraladı. İşte yumurta dondurmayı düşünen kadınların bilmesi gerekenler…
36 YAŞINDAN ÖNCE DONDURUN
Daha önce dondurulmuş yumurtalardan en yüksek canlı doğum oranları, 30 yaşından önce bu işlemi yaptıran kadınların yumurtalarından alındığını göstermektedir. Fakat kadınların yumurtalarını dondurdukları yaş ortalaması, birçok kadın için 30'larının sonları ve 40’lı yılların başıdır.
Gelecekte olacak bir doğumda en başarılı sonuca ulaşmak için 36 yaşından önce yumurtalarınızı dondurmanız en iyisi olacaktır. Bu sayede sakladığınız yumurtalar dondurulma işlemiyle yeterli kalitede kalır ve bu yumurtaları gelecekte kullanabilirsiniz.
YUMURTALAR TÜRKİYE'DE SADECE 5 YIL SAKLANABİLİYOR
Türkiye'deki yasal düzenlemeler, yumurtaların sadece 5 yıl donmuş olarak kalmasına izin veriyor.
KAÇ ADET YUMURTA DONDURMALIYIM?
Dondurduğunuz yumurta ne kadar fazlaysa ve yumurtalar ne kadar kaliteliyse, gelecekte canlı bir doğum yapma olasılığınız o kadar yüksek olur. Son veriler, 34 yaşındaki bir kadının yüzde 75 oranda canlı doğum şansına sahip olması için 10 yumurtayı dondurması gerektiğini ileri sürüyor. Fakat 37 yaşında bu işlemi yaptıran bir kadının 20 yumurtayı dondurması gerekirken 42 yaşındaki bir kadının aynı başarı şansına sahip olması için 61 yumurtayı dondurması gerekiyor.
YUMURTA DONDURMANIN ÜCRETİ NE KADARDIR?
Türkiye'de yumurta toplama ve dondurma masrafları 7-10 bin TL civarındadır. Yumurtaları depolama maliyetleri ise ekstradır. Bunun fiyatı yılda ortalama 900 liradır.
DENEYİMLİ BİR KLİNİĞE BAŞVURUN
Yumurtalarınızı dondurmayı düşünüyorsanız prosedürle ilgili çok fazla deneyime sahip bir klinik bulunması oldukça önemlidir.