22.08.2022-09:18 (Son Güncelleme:29.10.2022-17:22)


1

Organın bir kısmının alınması

Organın bir kısmının alınması

Kadın sünneti tıbbi gerekçeler ve zorunluluklar olmaksızın, kadınlarının önemli organının bir kısmının ya da tümünün alınmasıdır.



2

Organı sakatlama

Organı sakatlama

Birleşmiş milletler, dünya sağlık örgütü ve çeşitli devletler tarafından kadın organı sakatlama olarak adlandırılmaktadır.



3

125 milyon kadın sünnet oldu

125 milyon kadın sünnet oldu

Unıcef’in en son yayınladığı (2013) kadın sünneti raporuna göre, dünyada 125 milyondan fazla kız çocuğu ve kadın sünnet edilmiş durumda.



4

Bir kısmı da sünnet edilecek

Bir kısmı da sünnet edilecek

30 milyon kız çocuğu ise önümüzdeki on yılda sünnet edilme tehlikesiyle karşı karşıydı.



5

En çok yapılan ülkeler

En çok yapılan ülkeler

Afrika ve Ortadoğu’da 29 ülkede yapılan araştırmaya göre, Sünnet edilen kadın sayısının en yüksek olduğu ülkeler sırasıyla;



6

Mısır, Etiyopya, Nijerya, Sudan ve Kenya ile Burkina Faso ve Somali’deki kadın ve kız çocuklarının ise yüzde 98’i sünnet edilmiş.



7

ABD'de yasaklandı

ABD'de yasaklandı

ABD'de kadın sünneti 1996 yılında yasaklandı. Buna rağmen kadın sünneti konusunda herhangi bir adli tatbikat yapılmadığı gibi, şu ana kadar bu suçu işleyen sadece bir kişiye dava açıldı.



8

Gerekçesi

Gerekçesi

Toplumda kabul görme uygulamanın yapılmasında öne sürülen en yaygın gerekçe. Hijyen, daha iyi bir evlilik ihtimali, bekareti korumak, dini gereklilik ise diğer nedenler arasında. Uygulama çoğunlukla Müslümanlarda görülmekle birlikte diğer dinlerde de yapılıyor. Kadın sünnetinin fiziksel etkileri kadar psikolojik etkileri de var elbette. Böyle bir uygulamaya maruz bırakılan kadınlar, cezalandırıldıklarını ve ailelerinin ihanetine uğradıklarını düşünebiliyorlar. Nitekim zaten, kadını kontrol altına almak ve etkisiz hale getirmek için yapılan bu uygulama, tam olarak bir cezalandırma yöntemi. Hayatlarına çok büyük bir travma olarak kazınan bu olay sonrası kadınlarda, uykusuzluk, kendine güvensizlik, iştahsızlık veya aşırı yeme davranışı ile birlikte, sınırda kişilik bozukluğu ve ömür boyu süren panik ataklar görülebiliyor.

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR