Uyku eğitiminde doğru bilinen yanlışlar nelerdir? Sağlıklı bir uyku ortamı nasıl oluşturabiliriz? Bebeklere uyku eğitimi nasıl verilir? Gibi sıkça merak edilen soruların detaylarını haberimizde bir araya getirdik.
Anne ve babaların çocuk eğitiminde en zorlandıkları noktalardan biri, çocukların uyku düzenleri. Birçok anne baba bu süreçte oldukça zorlanır, bebeğe uyku düzeni kazandırmak için farklı yöntemler uygular. Ancak bu uygulamalar çocukta tam tersi bir etkide yaratabilir. Bebeklere uyku eğitimi nasıl verilir?
Bunlardan bir tanesi uyku eğitiminde bebeğinizi geç yatırın geç kalksın. Geç yatırmak erken kalkma sebebidir. Çünkü çocuğun çok fazla yorulmasına sebep olur.
Aşırı yorgunluk ise vücutta erken uyanmaya sebep olabilir. Eğer çocuğunuzda erken uyanma problemi yaşıyorsanız muhtemelen gece geç yatmaları sıklaşmıştır.
Özellikle 0-5 yaş çağındaki çocuklarımızı gece 21:00 dan önce yatıralım ama sonra yatırmayalım.
Emerek uyuma, sallayarak uyuma bağımlılıkla uyumakdır.5 aylık bir bebeği devamlı kucağımızda uyutursak bu bir bağımlılık haline gelmiştir.
Özellikle çocuğunuzu gündüz uyku aralarında uyandırmak yanlıştır.
Çocukların sağlıklı uyumaları için karanlık ve gürültüsüz yerlerde uyumalarını sağlayın. Her zaman çocuğunuzu gözlemleyerek uykuya götürün.
Yeni doğan döneminde bebeklerde sabit bir uyku düzeni oluşturmak doğru değildir. Ancak bebek dört aylık olduğunda yavaş yavaş uyku düzeni oluşturulmaya başlanır. Bebeklere uyku eğitimi vermek için en uygun zaman geceleri daha az beslendikleri ve artık geceleri de daha fazla uyudukları 5. ay ila 6. ay arası olduğu uzmanlar tarafından belirtiliyor. Tabi ki burada kesin bir süreden bahsetmek mümkün değil. Bazı bebekler için bu durum daha uzunda sürebilir.
Bebeklere Uyku Eğitimi Vermenin İncelikleri
Mutlaka yatmaya hazırlık rutininiz olmalı. Ilık banyo ya da bebeğinize kitap okumanız, masal anlatmanız gibi bir rutinin bebek tarafından da biliniyor ve kabulleniliyor olması gerekir. Bu süreç bebeğinize uykuyu çağrıştıracak ve bir süre sonrasında daha kolay uykuya dalabilecek.
Bebeğinize beyaz gürültü dinletin. Beyaz gürültü farklı frekanstaki tüm seslerin bir araya gelmesiyle oluşuyor ve tek bir sese odaklanmayı önlüyor. Rüzgar, su gibi sürekli gelen sesleri de içeriyor ve bebeklerin bu sesi anne karnında işittikleri seslere benzettikleri için sakinleşmelerini sağlıyor. Uykuya çok daha kolay geçebiliyorlar ve bu sesin bebeğinize hiçbir zarar vermediğini de belirtelim.
Bebekler için en ideal uyku saatinin akşam 8 olduğu uzmanların sıklıkla altını çizdiği bir husus! Çok fazla yorulmadan uykuya dalmaları gerektiği belirtiliyor. Bu yüzden geç saatleri beklemeyin ve akşam en geç 8 de bebeğinizin uyumuş olmasını sağlayın. Bebeğinizin beslenmesi, uyuması her gün aynı saatte olmalıdır.
Ferber Yöntemi
Sıkça tercih edilen uyku eğitimlerinin başında ABD’de uygulanan ferber yöntemi. Bu yöntemde amaç bebeklerin kendi kendilerine uyumayı öğrenmeleridir. Ferber yönteminde bebeğin 7 aylık olması gerekmektedir. Ayrıca bu yöntemin başarılı olması için kişinin tutumunda sabit olması önemlidir. İlkin bebeği yatağına koyup dışarıya çıkıyorsunuz. Belirli aralıklarla gelip kısa süre yanında kalıp yeniden odadan çıkmanız gerekiyor. Bu ritüeli birkaç gün boyunca uygulamanız da şart.
Co-Sleep Yöntemi
Bu yöntemin püf noktası çocuğu ten temasından uzak tutmak. Bebeğin oldukça sessiz bir odada uyumasını sağlıyor, uykuya dalana kadar yanında kalıyoruz. Ancak hiçbir şekilde bebeğe dokunmamanız ve konuşmamanız gerekiyor. Co- sleep yönetiminin amacı bebeğe güven ortamı sunabilmek ve kendi kendine uykusunun gelmesini sağlamak. Elbette bebeğe oyunca ve benzeri bir materyal de vermemelisiniz. Şayet bebeğiniz çok ağlarsa kucağınıza alabilir ancak konuşmadan bir süre sonrasında yeniden yatağına yatırmalısınız.