Nazara Neden İnanırız?

Nazar vardı o çıktı deriz ya da nazara geldi. Bu kavramlar toplumda yaygın olan nazar inancının kelimelere dökülmesidir. Peki, nedir nazar, neden inanılır?

20.09.2019-16:03 - (Son Güncelleme: 20.09.2019-16:01)

Toplumun büyük bir kesimi nazara inanır. Hatta nazar boncuğu asılır. Kötü göz olarak da ifade edilen bu inancın temelinde ise bunlar yatar.

NAZARA NEDEN İNANIRIZ?

Bir insan bakışlarıyla ve negatif fikirleriyle sizi ve yaşamınızı etkiliyor. Örneğin hasta ediyor ya da başınıza bir belaya bulaştırıyor veyahut boşanmanıza, ayrılmanıza sebep oluyor. Fikir ve bakışla... evet, bu şekilde baktığınızda psikotik bir gösterge gibi, hezeyan gibi gözüken bir kelime nazar. Kültürün içinde bulunduğu için psikotik şekilde tanımlanmıyor olsa da kültürün kendisi hakkında bir şeyler anlatıyor. Nazar mevzubahis olduğunda iki keliyor geliyor: öteki ve projeksiyon. Diğeri aslında alelade bir kişidir fakat berikine göre bakışı kötüdür, kıskançtır, hasetlidir. ötekinin kötülüğü, yansıtan kötülüktür. Bu yansıtma ötekini daha da uzağa iter, yansıtılan kötülük başkasına etiketlenmiş, bu şekilde benlik kötülükten kurtulmuş, ve üstüne üstlük temize çekilmiş olur. Bir kişi karşısındakini, elinde somut veri olmaksızın bir şeyle suçluyorsa o insanın kendini o şeyden temize çektiğini düşünebiliriz. İyiyi ve kötüyü bir araya getirmekte problem yaşayan, bir yücelten bir yeren, nesne ile güvenli ve sabit bir ilişkisi olmayan kişiler toplumda olduklarından nazar inancı kuvvetli bir biçimde varlığını devam ettirmektedir. Nazarın varlığı için kötüyü dışsallaştırmak zorunda kalan, kendini ve nesneyi tek taraflı algılayabilen bir topluluğun varlığı önemlidir.

Son Dakika Kadın Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

 

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal