Kendine ait ritüelleri olan, en eski geleneklerimizden bir tanesi olan kına gecesi, evlenmek isteyen genç kızların eğlencelerine verilen addır. Günümüzde geleneksel kına gecelerinin yanında, farklı temalarda da kına gecesi organizasyonları yapılabilmektedir.
KINA GECESİ NASIL YAPILIR?
Geleneksel kına geceleri bölgelere göre değişiklik gösterse de çoğunlukla düğünden önce gelinin anne-babasının evinde yapılır. Kına sabahı bayrak ve tüller asılıp, düğünün başladığı müjdelenir. Yatsı ezanından sonra ise gelinin arkadaşları, yakın kız arkadaşları ve damat tarafından kadınlar gelin evinde toplanır.
Bir gün önceden erkek tarafının gönderdiği çerez ve ikramlar misafirlere ikram edilir. Geleneksel kına kıyafeti bindallı olsa da kına gecesinde genellikle tercih edilen bir seçenektir. Kına yakılacak gelin adayı, giydiği bu özel kıyafet ile kınayı ve mumları getiren bekar kızlar eşliğinde odaya girerek önceden hazırlanmış ortadaki sandalyeye oturur.
GELİN AĞLATILMAYA ÇALIŞILIR?
Kısa bir süre şarkı ve türküler ile ortamın havası değiştirilir, yumuşatılır ve kına merasimine geçilerek gelin ağlatılmaya çalışılır. Kına yakılırken gelini ağlatmanın farklı nedenleri vardır. Kimilerine göre gelinin ağlaması bolluk ve bereket anlamları barındırırken kimileri için de ağlayarak çıktığı bu yeni yola gülerek devam etmesinin temennisi olarak kabul edilir.
Netice olarak anne ve babasının evinden ayrılan gelin adayının yaşadığı duygusallık ve hüzün böylelikle dışa vurularak nesiller boyu süren bir geleneğin temeli oluşturulmuştur. Ayrıca kına merasiminde kayınvalidenin gelinin avucuna altın koyması da belirgin adetlerdendir.
Son Dakika Kadın Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.