Türkiye’de kadınlar ortalama 45-48 yaşları arasında menopoza giriyor. Fakat çeşitli faktörlerin tetiklediği menopoz 40 yaşından önce de meydana gelebiliyor ve bu durum ‘erken menopoz’ olarak adlandırılıyor.
Her kadının endişe ettiği erken menopoz ülkemizdeki her 100 kadından 3’ünde görülüyor. Menopoza girme yaşını belirleyen temel etkenlerin başında geleni, kadının yakın aile üyelerinden birinin menopoza girme yaşı olarak geçiyor.
Ayrıca hipotiroidi ya da kanser gibi türlü hastalıklar ile çevre kirliliğinin yükselmesi gibi meseleler erken menopoza neden olan diğer faktörleri meydana getiriyor.
Fakat tüm bu etkenlerin yanında kadınların şahsen yaptıkları hatalarda bulunuyor. Günlük hayatta sürdürülen bazı alışkanlıklar erken menopoza neden olabiliyor.
Erken menopoza neden olan 4 alışkanlık:
Sigara içmek: Sigara içen ve içmeyen kadınlar arasında yapılan çalışmalar sigaraya maruz kalan kadınların diğerlerine kıyasla daha erken menopoza girdiği yönünde sonuçlar vermekte.
Dengesiz beslenmek: Vücuttaki yağ kitlesi belli bir kilonun altına indiğinde adet sekteye uğrayıp düzensizleşiyor ve hatta kesiliyor. Zayıf olmak ve hızlı kilo vermek adetten kesilme nedeni olarak görülüyor. Yağlanma miktarı belli bir noktaya geldiğinde kadın tekrardan adet görmeye başlayabiliyor. Yağ kitle indeksi yüzde 12’nin altına indiğinde hipotalamik amenore, yani adet görmeme durumu gerçekleşiyor. Bu durumdaki kadınların 3te 1’i erken menopozla karşı karşıya kalıyor.
Stresli yaşam: Stres kendi başına erken menopoz sebebi olarak görülmese de diğer etkenlerle beraber yaşandığında erken menopozu tetikleyen bir etken haline dönüşebiliyor.
Hareketsiz yaşam: Hareketsiz yaşam ve sağlıksız beslenme neticesinde meydana gelen obezitenin erken ergenliğe neden olduğu bilinmekte. Erken ergenliğe giren bu kız çocukları erken menopoz problemlerine de maruz kalabiliyor.
Son Dakika Dünya Haberleri için aşağıya kaydırın.