Cuma Namazı Kılmamanın Mazeretleri Nelerdir?

Cuma namazı her yetişkin erkek için farzdır. Peki, Cuma namazına gitmemenin mazeretleri nedir? Cuma namazı nasıl kılınır?

26.07.2019-14:27 - (Son Güncelleme: 17.12.2021-12:16)

Cuma namazı kılmak her yetişkin insan için zorunludur. Bazı durumlarda Cuma namazını kılamayan insanlar bulunuyor. Peki, Cuma namazı kılmamanın mazeretleri nelerdir? Cuma namazı nasıl kılınır?

CUMA NAMAZI KILMAMANIN MAZERETLERİ NELERDİR?

Bazı durumlarda Cuma namazına gitmemenin mazeretleri vardır. Genellikle her Cuma yetişkin erkeklerin Cuma namazına gitmesi zorunludur. Kendilerine farz olan günlerde Cuma namazına gitmemenin mazeretleri şunlardır: 

- Cuma namazına sürekli gitmesine rağmen önemli bir zarara uğramasına yol açacak kayda değer büyüklükte şiddetli bir yağmur yağması

- Havanın çok soğuk veyahut çok sıcak olması (bu son zamanlarda sık olmaktadır)

- Yolun aşırı çamurlu olması dolayısıyla camiye gidememek.

- İşten izin alamadığı taktirde iş yüzünden Cuma namazına gidememek

- Öğrencilik durumunda dersten izin alamadığı taktirde cumaya gidememek

- Cuma namazına gittiği taktirde evinde ya da işinde can ya da mal kaybına uğrama endişesi varsa

- Hasta olanlar

- Yolculukta olanlar

- Stratejik öneme sahip bir işte olanlar 

- Hürriyeti kısıtlanmış insanların Cuma namazına gitmemesinin mazereti vardır.


CUMAYA GİTMEMEK GÜNAH MI?

Cuma namazı farzdır ve Cuma namazını kılmamak elbette ki günahtır. Yukarıda belirtilen mazeretler olmadığı sürece Cuma namazına gitmemek günah sayılır. Peki, mazeretsiz olarak Cuma namazına gitmeyenin nikahı düşer mi? Bazı hadisler şu şekildedir: “Birtakım insanlar ya Cuma namazını terk etmeyi bırakırlar yahut da Allah onların kalplerini mühürler, artık gafillerden olurlar.” (Müslim, Cuma, 40); “Her kim önemsemediği için üç Cumayı terk ederse, Allah onun kalbini mühürler.” (Ebû Davûd, Salât, 212). Cumaya üç kez üst üste gitmemek büyük günahtır. Lakin Cumaya üç kez üst üste gitmemek herhangi bir nikâhı düşürmez.

CUMA NAMAZI NASIL KILINIR?

Cuma namazı kılınışı cemaatle birlikte olur. Öğlen ezanı okununca önce dört rekât Cuma namazının ilk sünneti kılınır. “Niyet ettim, Allah rızası için Cuma Namazının ilk sünnetini kılmaya" denir. Sübhaneke ilk rekâttan önce okunur. Euzü Besmele çekilir. Rekâtların tamamında Fatiha ve zamm-ı sure okunur. Cuma namazının farzı okunduktan sonra cumanın son sünneti kılınır. Bu, öğlenin ilk sünneti gibi kılınır. Cuma böylece tamamlanmış olur. 

YORUM YAZ..
Modal