Kaçırılan Sion Hazinesi İçin Mücadele Sürüyor

Türkiye, Anadolu'dan yasadışı şekilde kaçırılan tarihi eser ve kültürel varlıklarımızın peşini bırakmıyor. 1963 yılında Antalya'dan Amerika'ya kaçırılan milattan sonra 6. yüzyıla ait olduğu belirlenen 18 parçalık Sion Hazinesi'nin izi sürüldü.

22.09.2020-13:02 - (Son Güncelleme: 22.09.2020-13:00) Kaçırılan Sion Hazinesi İçin Mücadele Sürüyor
Türkiye, yasa dışı yollarla kaçırılan kültür miraslarının peşini bırakmıyor. Sırada, MS 6. yüzyıla ait Sion Hazinesi var. Hazine, Antalya Kumluca ilçesi Hacıveliler Köyü'nden Amerika'ya kaçırılmıştı.

Kültür ve Turizm Bakanlığının son senelerde yaptığı girişimler, sonuç vermeye başladı. Avrupa ve Amerika'ya uygulanan diplomatik girişimler neticesinde, kaçırılan eserler mahkeme kararlarıyla ülkemize iade ediliyor. Yorgun Herkül, Boğazköy Sfenksi, Lidya Stelleri, Herakles Lahdi gibi çok önemli kültür mirasları anavatanına dönmeyi başardı. Şimdiyse sırada Sion Hazinesi var.

Hazine, 1900'lü yıllarda İstanbul Kapalıçarşı'da antikacılık yaptığı bilinen Georges Zacos tarafından Amerika'nın Dumbarton Oaks Müzesi'ne satılmıştı. Türkiye, hazinesini geri alabilmek için yarım asırdır mücadele veriyor.

KADIN ÇOBAN BULDU

Sion Hazineleri, Korydalla antik kentinde 1963 yılında tesadüfen bulundu. Hazine, bir kadın keçisini otlatırken ayağının çukura saplanması sonucu ortaya çıktı. MS 6’ncı yüzyıla ait olduğu düşünülen Bizans Kilisesi kalıntıları içinden çıkarılan eserlerin büyük kısmı yağmalanmış ve yurt dışına kaçırılmıştı.

Ancak eserlerin bir bölümü jandarma tarafından Antalya Müzesi’ne teslim edildi. Üzerinde Bizans’ın en görkemli olduğu 1’inci Jüstinyen Dönemi’nde Konstantinapolis’te yapıldıklarını gösteren damgaların bulunduğu hazinenin hayırsever piskopos Eutykhianos tarafından Sion Manastırı’na hediye edildiği kabul ediliyor. Bu nedenle de Sion hazinesi olarak anılıyor.
YORUM YAZ..
Modal