Birçok insan hayatının bir döneminde kabızlık sorunu yaşamıştır. Kabızlık genellikle yanlış bir beslenmenin ilk belirtilerindendir. Bu yazımızda kabızlığa neden olduğu düşünülen yiyecekler ve kabızlığa ne iyi gelir, kabızlık yaşamamak için ne yapılır, sorularını cevapladık. Detaylar haberimizde…
Kabızlık bağırsak hareketlerinin azalması ve tuvalete çıkmada güçlük çekme durumudur. Kabızlık, genelde, lif açısından zengin bir beslenme ve bol sıvı tüketimi ile geçen bir rahatsızlıktır.Lif yönünden zayıf bir beslenme, kabızlığın başlıca nedeni arasında olabilir. Lif açısından zengin kaynaklar arasında sebze ve meyveler, baklagiller ve tam tahıllar bulunur. Eğer kabızlık sorununuz varsa, günlük tükettiğiniz gıdalar arasında muhakkak yüksek lif içeren besinler yemeli ve bol su tüketmelisiniz.
Çikolatanın kabızlığı nasıl tetiklediği henüz bilinmese de; beyaz ve sütlü çikolatanın içeriğinde bulunan doymuş yağ miktarı ve lif miktarının düşük olması potansiyel nedenler arasında sayılıyor. Buna karşın, kakao oranı yüksek çikolatalar, lif açısından zengindir. Bu yüzden, antioksidan özellikleri de bulunan bitter çikolatayı tercih etmenizde fayda var.
Süt ve süt ürünleri protein, kalsiyum ve K12 vitamini yönünden zengin gıdalar olmalarına karşın, bu gıdaların lif oranları düşüktür. Bu nedenle süt ürünleri odaklı bir beslenme şekli, lif yönünden eksik olacağı için kabızlığa neden olabilir.
Kırmızı et protein, demir, çinko ve B12 vitamini gibi birçok önemli gıdayı içersede, lif açısından zengin değildir. Öte yandan, kırmızı et ve tavuk, yumurta gibi diğer hayvansal gıdalar, yüksek protein kaynakları olduğu için hemen doymamıza, bu nedenle de yüksek miktarda lif içeren bitkisel kaynaklı gıdalara daha az yer vermemize neden olabilir. Kırmızı etin, aynı zamanda, doymuş yağ oranı yüksektir. Buda kabızlığa neden olabilir.
İşlenmiş tahıllar Tam tahılların aksine, işlenmiş tahıllar çok düşük miktarda lif oranına sahiptir. Vazgeçemediğimiz beyaz ekmek ve beyaz pirinç, lif oranı düşük, işlenmiş tahıllar arasında yer alır. Buna ek olarak, fastfood ve donmuş gıdalar da, çok az miktarda lif içerir. Yüksek doymuş yağ ve düşük lif içerikli gıdalarla beslenmek bu yüzden kabızlığa neden olabilir.
Meyveler yüksek miktarda lif ve diğer önemli besin maddelerini içerir. Ancak bu durum, bazı meyvelerin, olgunluklarına göre değişkenlik gösterebilir. Muz ve kavun, bu durum için iyi birer örnektir. Bu meyveler, olgunlaşmadan önce yenildiklerinde, kabızlığa neden olabilir; halihazırda kabızlık çekenlerin durumunu ise daha çok kötüleştirebilir. Olgunlaşmamış muzların aksine, olgun muzlar bağırsaktaki yararlı bakterilerin sayısını arttırarak, bağırsak alışkanlıklarının sağlıklı olmasına yardımcı olur. Bol miktarda iyi bakteri, sağlıklı bir sindirim sistemi sağlayarak, kabızlığı önlemeye yardımcı olacaktır.