İnsan sağlığına birçok faydası bulunan kabak çekirdeği aynı zamanda kandaki toplam kolesterol miktarını düşürmeye ve kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olur.
Kabak çekirdeğinin içinde karotenoidler ve E vitamini gibi antioksidanlar vardır. İçerdiği antioksidanlar iltihaplanmayı azaltabilmektedir ve hücreleri koruyabilmektedir. Bu sebeple antioksidanlar bakımından zengin gıdalar tüketmek birçok hastalığa karşı korunmaya destek sağlar. Özetle kabak çekirdeği, hastalıklara karşı korunmaya ve iltihabı düşürmeye yardımcı olur.
1 avuç kabak çekirdeği günlük çinko ihtiyacının yüzde 20'sini karşılar. Dünya Sağlık Örgütünün de önerdiği tüketilmesi gereken gıdalar arasındadır.
1 avuç kabak çekirdeğinde 5 gram protein bulunmaktadır. 1 avuç kabak çekirdeği günlük magnezyum ihtiyacının yüzde 20'sini karşılar bu şekilde kalp ritmini korur, tansiyonu düzenler ve metabolik rahatsızlıkların tedavisinde yardımcı olur.
Kabak çekirdeği uyku düzensizliği olan kişiler için önerilir. Kabak çekirdeği sayesinde menopoz döneminde görülen belirtiler hafifler.
Kabak çekirdeği, büyüyen prostat bezine, idrar yapma sorunlarına neden olan, iyi huylu prostat hiperplazisi (BPH) belirtilerini hafifletmeye destek olur. İnsanlarda gerçekleştirilen bazı araştırmalar, kabak çekirdeği yemenin BPH ile ilişkili bulguları düşürdüğü tespit edildi. Aşırı aktif mesanesi olan 45 kadın ve erkekte gerçekleştirilen bir araştırmada, 10 gram kabak çekirdeği ekstresinin günlük idrar fonksiyonunu iyileştirdiği gözlemlendi. Kabak çekirdeği benign prostat büyümesini ve aşırı aktif mesane bulgularını azaltmaya yardım edebilmektedir.
Kabak çekirdeği, kemik oluşumu için önemli olan iyi bir magnezyum kaynağıdır. Yüksek magnezyum alımının daha yüksek kemik yoğunluğu ile ilişkili olduğu ve menopoz sonrası kadınlarda osteoporoz riskini azalttığı gösterilmiştir.
Kabak çekirdeğinde bulunan fitosteroller ve omega-3 çoklu doymamış yağ asitleri LDL kolesterol (kötü kolesterol) seviyesini düşürebilir. Bu bileşikler ayrıca kan pıhtılarını ve aterosklerozu önleyebilir, böylece kalp krizi ve felç riskini azaltır.
Kabak çekirdeği şeker hastalığına iyi gelir mi?
Karbonhidratların düşük olması ve iyi bir bitki proteini kaynağı olmasının yanı sıra, araştırmalar kabak çekirdeğinin tip 2 diyabete karşı korunmaya ya da komplikasyonlarını azaltmaya örneğin insülin düzenlemesinin iyileştirilmesi ve organların diyabetin sonuçlarına karşı korunmasına yardımcı olduğunu ileri sürmektedir.
Kabak çekirdeği, idrar söktürücü ve antioksidan özellikleri nedeniyle vücuttaki toksinleri azaltmaya yardımcı olur. Dolaşımı uyarır, karaciğer ve böbrek fonksiyonlarını arttırır. Ürik asit ve diğer çeşitli toksinler bu nedenle vücuttan atılır, yani tehlikeli böbrek taşlarında birikemezler.
Kabak çekirdeği kalbe iyi gelir mi?
Kabak çekirdeğindeki yüksek bakır seviyeleri, vücuttaki kırmızı kan hücresi sayısını arttırır ve damarlardan kanın oksijenli geçişini iyileştirir. Düşük sodyum içeriği ile birlikte bu aktivite, kan basıncını düşürerek kalp sağlığını da iyileştirebilir.
Kabak çekirdeğinin zararları nelerdir?
- Kabak çekirdeği aşırı tüketildiğinde kilo almaya neden olur.
- Cilt sorunu olanlar kabak çekirdeğini dikkatli tüketmelidir çünkü sivilceye neden olabilir.
- Kabak çekirdeğinin aşırı miktarda tüketilmesi ishale neden olur.
- Mide rahatsızlığı olanlar kabak çekirdeğini günde bir avuçtan fazla tüketmemelidir