Japon Deprem Uzmanı Moriwaki, bina inşaatı ve mimarlık alanlarında Türkiye dahil birçok ülkede uzun yıllardır çalışmış bir isim. Van şehri ve Japonya'nın kuzeydoğusundaki Tohoku bölgesinde 2011'de meydana gelen iki büyük depremi hatırlatarak, bu depremler sonrası Türkiye'de "deprem farkındalığı" eğitimlerini başlattığını belirtti. Deprem farkındalığını artırmak amacıyla "Moriwaki’nin deprem rehberi" adlı renkli çizgi roman eserini yazdığını ifade eden Moriwaki, bu eserin İngilizce ve İtalyanca'ya çevrildiğini açıkladı. Moriwaki, "Küçük yaşta bilgi veriliyorsa çocuklar iyi öğreniyor. Özellikle Türkiye'de bunu gördüğüm için çizgi roman yazdım. Çünkü kitapla daha çok kişiye ulaşabiliyorsunuz." dedi.
Yaşanmış deprem görüntülerinin çocuklara gösterilmemesi gerektiğini, bu konuda çizgi filmlerin önemine işaret eden Moriwaki, çizgi filmlerin depremin oluşma şekli ve deprem anında yapılması gerekenleri çocuklara kolaylıkla anlatabildiğini vurguladı.
İstanbul'da kentsel dönüşümle ilgili değerlendirmelerde bulundu
Türkiye'de, nüfusun yoğunlaştığı İstanbul, Ankara ve İzmir'de tercih edilen dikey yerine yatay mimariye geçilmesi gerektiğini belirten Moriwaki, "Türkiye, Japonya'dan iki kat büyük. Yatay yapı yapmak lazım. Japonya hem ada ülkesi hem de yanardağ çok var. Buna rağmen insanlar küçük evlerde yaşamaya çalışıyor." ifadelerini kullandı.
Depremle mücadelede farkındalık ve hazırlığın önemine değinen Moriwaki, "Japonya'da deprem ihtimali hep var. Japonya'ya gelen kişi de depremi bilerek geliyor." dedi. Moriwaki, İstanbul'da yaşadığı ve kentsel dönüşümle ilgili değerlendirmelerde bulundu. "İstanbul'da özellikle kentsel dönüşümü çalışmak lazım. Marmara'da deprem olacak diye kaçan jeologlar var, binayı bilmedikleri için. Ben kaçmayacağım ve İstanbul'da yaşayacağım, bir çocuk daha kurtarabilirsem diye." şeklinde konuştu. Depreme dayanıklılıkta, binaların taşıyıcı sistemi üzerindeki yükü azaltan sismik izolatörlerin önemine işaret eden Moriwaki, izolatör maliyetlerin düşürülmesi için henüz inşaat halindeyken binalara monte edilmesini tavsiye etti.
Moriwaki, olası İstanbul depremine karşı kentten ayrılmayı planlayanlara da seslendi. "Öncelikle Ege'ye gidiyorlar. Orada da fay hattı var. İzmir depreminde asıl fay daha kırılmadı. Türkiye'nin fay hattı haritası kıpkırmızı. Nereye gidiyorsa tehlikeli." dedi.
Son olarak Moriwaki, Türkiye'de deprem sıklığının arttığına dikkat çekerek, "Kabul etmek lazım 'Allah korusun tekrar gelmesin' değil, 'Allah korus