İnsanların akvaryum hobisi için en çok tercih edilen Japon balığıdır. Sıklıkla görmüş olduğunuz küçük fanuslar içerisinde yer alan tombul turuncu, siyah ve kırçıllı balıklar Japon balıklarıdır.
Çaprazlama yöntemiyle farklı renklerde ve türlerde üretilmiş bir balık türüdür. Süslü Japon balıklarının ısıtıcıya ihtiyacı vardır. Vahşi türler 4 ile 30 derece arasında yaşarken, süslü türler 18 - 25 derece arasında yaşar.
Japon balıkları geniş akvaryumları severler. Akvaryuma eklenen her balık için akvaryuma en az 10 litre su konulması gerekir. Eğer 7 tane Japon balığı istiyorsanız 70 litrelik bir akvaryuma ihtiyacınız vardır.
Japon balıklarının doyma duyusu yoktur. Siz ne kadar yem verirseniz o kadar yemeye devam ederler. Bu nedenle Japon balığını beslemek için uzman birilerinden aldığınız bilgiler doğrultusunda beslemelisiniz.
Düzensiz ve sağlıksız beslenen bir türdür. Sebebi olarak doyum fikri bu balıklarda yoktur. Bu yüzden sindirim sistemleri insan eli tarafından düzeltilmelidir. Haftada bir kez mutlaka ıspanak yaprağı ya da haşlanmış bezelye verilmelidir.
Japon balıkları pond türü değil, granül ve pul türü yemlerle beslenmelidir. Bitkisel ağırlıkta diyete sahip olmaları gerekmektedir.
Sağlıklı bir Japon balığı 25 yıla kadar yaşayabilmektedir. Ortalama yaşları 10 - 12 arasındadır. 1,5 yaşında üreme olgunluğuna ulaşmaktadırlar.
Sonradan da üretilen Japon balıklarının türleri şunlardır:
- Jikin
- Demekin
- Tosakin
- Wakin
- Oranda
-Ryukin
- Comet
- Common
- Blackmoor
- Bubble Eye
- Telescope
- Shubunkin
- Ranchu
- Pearlscale
- Celestial
- Pom-pon