James Webb Uzay Teleskobu Nedir, Özellikleri Nelerdir, Son Durumu Ne?

James Webb Teleskobu, fırlatılmasından 1 ay sonra, hedefindeki yere ulaştı. Peki, James Webb kimdir? James Webb uzay teleskobu ne işe yarar? Teleskobun son durumu ne?

03.03.2021-10:57 - (Son Güncelleme: 07.02.2022-13:44)

James Webb uzay teleskobunun görevi, kızılötesi dalga boyunda gözlem yapacak, Hubble ile gözlemlenen çok daha uzaktaki gökcisimlerini incelemek ve bu gök cisimlerinin haritalandırılmasını yapmak.

Teleskobun üreticileri tarafından yapılan açıklamaya göre, James Webb uzay teleskobu, 13,5 milyar yıl önce evrenin oluşumu esnasındaki büyük patlamadan hemen sonra oluşan ilk gökadalarını görme şansına sahip olacak.

İLK SİNYAL GELDİ

Geçtiğimiz haftalarda L2 noktasına ulaşan dünyanın en büyük teleskopundan ilk sinyali verdi. Çekilecek ilk fotoğraflar iyi gözükmeyecek yalnız daha sonra yapılan ayarlamalar ile birlikte teleskop temin edildiği şekilde fotoğraf çekimine başlayacak.

GÖREVİNE BAŞLADI

25 Aralık'ta fırlatılan James Webb Uzay Teleskobu, dünyadan 1,5 milyon kilometre uzaklıktaki L2 konumuna yerleşip Güneş'in yörüngesine girdi. Fırlatıldığından beri uzaydaki görev yerine giden yolda seyahat eden teleskop, 25 Ocak günü yerine yerleşti. Teleskop 5 ay sonra yani yaz mevsiminde ilk verilerini göndermeye başlayacak.

AYNASININ TAMAMI AÇILDI

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) uzaya fırlattığı James Webb, ayna açılışını en sonunda tamamladı. Yapılan açıklamada “Fırlatmadan 2 hafta sonra James Webb bir sonraki dönüm noktasına ulaştı. Aynaların yerleşimi tamamladı ve yeni nesil teleskop son şeklini aldı.” sözlerine yer verildi.

TELESKOP FIRLATILDI

Yıllar boyu fırlatılması beklenen James Webb Uzay Teleskobu en sonunda görevini gerçekleştirmek üzere yola koyuldu. Dün fırlatılması beklenen teleskop, hava şartları sebebiyle bugün fırlatıldı. Saat 15:20'de tahmin edildiği üzere fırlatma gerçekleşti.


JAMES WEBB UZAY TELESKOBU NEDİR?

James Webb uzay teleskobu, üzerinde barındırdığı teknolojik altyapı nedeniyle tarihin en büyük ve en pahalı uzay teleskobu olacak. Görev süresi 5 yıl olarak planlanan teleskobun şu an için net üretim maliyeti 8,7 milyar dolar olarak açıklandı. James Webb uzay teleskobu, Hubble’dan farklı olarak daha geniş bir keşif alanına sahip olacak ve öte gezegenlerin, yıldızların, galaksilerin doğum aşamasını ve doğum yerlerini gözlemleyecek.

JAMES WEBB UZAY TELESKOBUNUN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

James Webb uzay teleskobu bir tenis kortu genişliğindeki büyüklüğüyle Hubble’dan çok daha geniş bir alan kaplıyor. Ayrıca bu büyüklükle doğru orantılı olarak emektar teleskoptan 100 kat daha güçlü olma özelliğinde.

5.4 metrelik fırlatış roketine sığabilmek için teleskop katlanacak ve o şekilde uzay sahasına ulaşması sağlanacak.

James Webb uzay teleskobu 13,5 milyar yıl önce oluşan ilk galaksileri gözleme şansına sahip olacak. Yıldızların ilk ışıklarını tespit etme niyetindedir.

Üzerinde taşıdığı aksanların hassaslığı nedeniyle 5 katmanlı ısı koruma kalkanı ile çalışacak.

James Webb uzay teleskobu, dünyadan 1,6 milyon kilometre uzaktaki Güneş'in yörüngesine sabitlenecek ve -235 santigrat derece ısıda bile çalışabilecek.

Teleskop başarılı bir şekilde fırlatılırsa dünyanın her yerinden bilim insanı bu teleskobu kullanarak gözlem yapma fırsatı yakalayacak.

Teleskobun 10 milyar dolara mal olduğu biliniyor. Teleskobun ortak girişimcileri olarak ABD, Avrupa ve Kanada bulunuyor.


JAMES WEBB UZAY TELESKOBU NE İŞE YARAR?

Bugünkü teknolojide, ışık düzeltme teknikleri sayesinde yeryüzünde bulunan teleskoplar da en az Hubble kadar net gözlem yapabiliyor. Ancak atmosferdeki ışık kırılmaları, çok uzakta bulunan gök cisimlerinin gözlemlenmesine fırsat vermiyor. Bu nedenle dünya atmosferinin dışında görev yapan uzay teleskoplarına ihtiyaç duyuluyor. Teleskop, 1 yıldızın 18 ayrı şekilde görselinin elde edilmesini sağlıyor. Aynaların her biri, tek başına bir fotoğraf çekmekte. 

Uzay teleskoplarının bir diğer farkı da uzaydan bakılınca bütün dalga boylarının net bir şekilde görülmesine imkân sağlanıyor olması. Bu sayede yeryüzünden bakılarak görülmeyen birçok yıldız gözlemlenebiliyor.  

JAMES WEBB KİMDİR?

7 Ekim 1906 yılında doğan James Webb, 27 Mayıs 1992'de hayatını kaybetmiştir. Uzaya fırlatılacak tarihin en büyük teleskobunun isim atasıdır. 1961 - 1968 yılları arasında NASA'nın ikinci yöneticisi olarak çalışmıştır. ABD'nin ilk uzay yönelimlerinde gözetimci olarak yer almıştır.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal