Ege Denizi Merkezli Depremin Dördüncü Yılı
Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nden Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 2020 yılında Ege Denizi'nde yaşanan depremin İzmir'de 117 can kaybına yol açtığını aktardı.
Yapı Stoku Sorunları
Sözbilir, yaptığı araştırmalara dayanarak, 7 büyüklüğündeki bir depremde İzmir'deki yapıların %60'ının problemli olabileceğini belirtti. Bunun yanında, şehirdeki binaların büyük bir kısmının 1999 Gölcük Depremi öncesi yapıldığını, dolayısıyla depreme dayanıklılıklarının yetersiz olduğunu ifade etti.
Riskli Fay Hatları
İzmir’in depremselliğini değerlendiren Sözbilir, şehirde tanımlanmış yaklaşık 40 fay hattı bulunduğunu ve bu hatların her birinin deprem riski taşıdığını vurguladı. Ülke genelindeki bilimsel çalışmalar, bu bölgede maksimum deprem büyüklüğünün 7,2 olabileceğini göstermektedir.
Kentsel Dönüşüm Çağrısı
Yapı stoku ile ilgili kentsel dönüşüm projelerinin daha hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Sözbilir, "Depremden etkilenecek binaların öncelikli olarak dönüştürülmesi gerekiyor," açıklamasında bulundu.
Yapı Envanter Çalışmaları
İzmir Büyükşehir Belediyesi, yapıların depreme dayanıklılığını artırmak için Deprem Master Planı çalışmalarına hız kazandırmaktadır. Yaklaşık 906 bin yapının bulunduğu şehirde, bu yapıların %88'i 1999 öncesi inşa edilmiştir. Belediye, İnşaat Mühendisleri Odası ile iş birliği yaparak Bornova ve Bayraklı'daki 100 bin yapının envanterini çıkardı. Bu çalışmalar, yapıların deprem anında nasıl davranacağını belirlemeyi amaçlamaktadır.
Egeşehir Laboratuvarı'nın Rolü
30 Ekim 2020 depreminin etkilediği Bornova'da zemin numuneleri, İzmir'deki Egeşehir Laboratuvarı'nda incelenmiş ve yaklaşık 30 bin deney gerçekleştirilmiştir.
Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve AFAD Bilimsel Destek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 2020'deki İzmir'de 117 kişinin ölümüne neden olan Ege Denizi merkezli 6,6 büyüklüğündeki depremin yıl dönümünde AA muhabirine kentin depremselliğini anlattı.