Joysper Takım Kaptanı Eshagh Shahnavazi, TEKNOFEST'te geliştirdikleri sosyal robot Joybot'un amacını anlattı. Shahnavazi, "Bu projeyi yüksek teknolojiyle erişilebilir kılmayı hedefliyoruz," dedi.
İstanbul Ticaret Üniversitesi (İTÜ) öğrencileri, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen TEKNOFEST'teki projeleriyle dikkat çekti. Joyper'in geliştirdiği Joybot, 3-12 yaş arası otizmli çocuklara yönelik olarak tasarlandı ve "Engelsiz Yaşam Teknolojileri" kategorisinde ödüle layık görüldü.
Eshagh Shahnavazi, projelerinin multidisipliner bir çalışmayı gerektirdiğini belirterek, "Farklı alanlardan uzmanlarla işbirliği yapmamız gerekiyor," ifadesini kullandı. Projelerini daha erişilebilir hale getirmek için AR-GE çalışmalarının önemine dikkat çekti.
Shahnavazi ayrıca, TEKNOFEST’in kendilerine yeni bağlantılar kurma fırsatı sağladığını ve birçok uzmanla iletişim kurduklarını ifade etti. "Burası bizim için projemizi geliştirmede çok önemli bir nokta," diye ekledi.
Sümeyye Aslan, Joybot'un otizmli çocukların sosyal iletişim becerilerini geliştirmeyi amaçladığını belirtti. "Bu robot, çocukların iletişim kurma egzersizi yapmalarını sağlıyor," dedi.
Aslan, gelişim sürecinde uzman görüşleri alarak en uygun ürünü ortaya koymayı hedeflediklerini ifade etti. Bu süreçte, Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Vakfı ve Tohum Otizm Vakfı gibi kuruluşlarla işbirliği yaptıklarını da sözlerine ekledi.
Aslan, "Kişiselleştirilebilen bir robot oluşturmayı amaçlıyoruz, çünkü otizmli çocuklar çok farklı ihtiyaçlara sahip," ifadelerini kullandı.
Her yeni aşamada uzman görüşlerine başvurarak projelerini geliştirdiklerini vurgulayan Sümeyye Aslan, "Teknoloji okur yazarlığına katkıda bulunmayı hedefliyoruz," şeklinde konuştu.
Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın ana yürütücülüğünde düzenlenen, Anadolu Ajansı'nın global iletişim ortağı olduğu TEKNOFEST, Adana Havalimanı'nda devam ediyor. İstanbul Ticaret Üniversitesi (İTÜ) öğrencilerinin kurduğu Joysper, "Engelsiz Yaşam Teknolojileri" alanında geliştirdiği sosyal robot ile otizmli çocuklara, insanlarla daha rahat ve kolay iletişim kurmada basamak olmayı hedefliyor.