İTO Başkanı Avdagiç'ten AB'ye Vize Eleştirisi

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, AB'nin vize uygulamalarını eleştirerek iş dünyasının karşılaştığı zorluklara dikkat çekti.

23.10.2024-10:25 - (Son Güncelleme: 23.10.2024-10:25) İTO Başkanı Avdagiç'ten AB'ye Vize Eleştirisi

İTO Başkanı'ndan Vize Sorununa Tepki

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Avrupa Birliği (AB) yetkililerine yönelik vize uygulamalarının iş dünyasına zarar verdiğini vurguladı. Avdagiç, iş adamlarının makine talep ederken vize almakta güçlük çektiğini, bunun sonucunda iş insanlarının Çin'den makineler almak zorunda kaldıklarını söyledi.

Vize Sorunları ve Çözüm Önerileri

Avdagiç, SIAL Paris Gıda Fuarı'nda gazetecilerle yaptığı konuşmada, "Avrupalı diplomatlara diyoruz ki, bizim makine talep eden iş adamımızın ülkelerinize gelmesine fırsat vermiyorsunuz. Sonra Çin makinesi alıyorlar diye şikayet ediyorsunuz. Kendinize zarar veriyorsunuz." ifadelerini kullandı.

Devletin Çalışmaları

Vize sorununa dair Cumhurbaşkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı gibi kurumların çaba gösterdiğini belirten Avdagiç, "Bu konu, devletler nezdinde yürütülebilecek, çözülebilecek bir konu. Biz de İTO olarak görüşlerimizi AB yetkilileri ile paylaşıyoruz. Umuyoruz ki makul bir süre içinde vize konusunda ilerleme kaydedilir." dedi.

Vize Başvuru Süreci

AB'nin, vize başvuru sayısının arttığı ve geri dönmeyenlerin sayısının çok fazla olduğu yönündeki argümanlarını da eleştiren Avdagiç, "Başvuranlara kısıtlı süreli vize verildiği için tekrar müracaat etmek zorunda kalıyorlar. Başvuru sayısında artış yok, burada bir mükerrerlik var." şeklinde konuştu.

Mülteci Sorunu ve Vize Uygulamaları

Avdagiç, AB'nin mülteci sorununu vize uygulamalarına yansıtarak "mülteci olarak kalıyor" iddiasının çelişkili olduğunu ifade ederek, "1 haftalık veya 10 yıllık vize vermenin bir sonucu yok. Kısa vize vermeniz, kişinin kalma kararını değiştirmez." dedi.

Türkiye'nin Tarım ve Gıda Sektörü

Gıda sektörünün Türkiye'nin ihracat artışında önemli bir yer tuttuğunu kaydeden Avdagiç, Türkiye'nin gıda ihracatının genel ihracattan daha yüksek oranda artması gerektiğini belirtti. Gıda ürünlerinin kalite ve imajının uluslararası pazarda iyi olduğunu da sözlerine ekledi.

Sonuç olarak, Avdagiç, Türkiye'nin potansiyelini artıracak adımlar atılması gerektiğini ve gıda sektörünün büyüme fırsatlarının değerlendirilmesi gerektiğine inandığını vurguladı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal