İt Dirseği Tedavisi

Halk arasında it dirseği adı ile bilinen hastalık aslında arpacık hastalığıdır. İt dirseği hastalığı için inanılan yanlışlardan biri ise it dirseğinin gözde çıktığı sanılmasıdır. Aslında it dirseği gözde değil göz etrafındaki cilt tabakasında meydana gelen bir rahatsızlıktır. Peki bu rahatsızlık nasıl geçer?

08.08.2020-18:09 - (Son Güncelleme: 08.08.2020-17:55) İt Dirseği Tedavisi

İt dirseği nasıl geçer sorusunu yanıtlamadan önce it dirseğinin göz çevresinde nasıl çıktığını, nelerin sebep olduğunu öğrenmek gereklidir. Göz kapağında yağ bezeleri bulunmaktadır. Bu yağ bezeleri iltihap ile dolduğu zaman it dirseği (arpacık) denilen durum ortaya çıkmaktadır. İt dirseği nasıl geçer sorusu için ise, kolay bir tedavi yöntemi vardır fakat zamanında mutlaka tedavi edilmelidir. Vücudun herhangi bir enfeksiyona direnmesi ya da vücuttaki vitamin eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir. Göz kapağında bir yumru gibi görünmektedir.

İT DİRSEĞİ NEDİR?

İt dirseği yani arpacık bir çeşit cilt hastalığıdır, yağlı ve yağlanmaya meyilli ciltlerde daha sık bir şekilde görülmektedir. İt dirseği hastalığı birçok kişide görülmektedir. 10 kişiden 5’ inde görülebilmektedir. Göz kapağının hemen altında olabilir, gözyaşı borusunun üzerinde ya da göz kapağının üzerinde de görülebilmektedir. İlk olarak arpa büyüklüğünde olan it dirseği hastalığı, iltihap eğer çok ise göz kapanacak kadar şişebilir. İt dirseği iç ve dış arpacık olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

İç arpacık göz ile görünmez fakat hissedilen bölgeye dokunulduğunda şişlik ele gelecektir. Bu tip arpacık yağ bezelerinden kaynaklanmaz, salgı bezleri sebebiyle olur ve zamanla enfeksiyona dönüşerek daha önemli bir salık sorunu haline gelir. İt dirseği nasıl geçer sorusu için önce it dirseğinin belirtileri incelemek gerekirse, göz kapaklarında kaşıntı, yanma ve batma hissi, görülebilir bir şişkinlik, ç arpacık varsa gözler kapatılıp açılırken iç kısımda batma, gözleri sulanması, uyanırken gözleri açmakta zorlanmak, göz yaşı borusunun dış kısmına iltihaplanma gibi belirtileri bulunmaktadır.

İT DİRSEĞİ NASIL GEÇER?

Belirtiler başladığı andan sonra göz doktoruna danışılabilir ve göz doktoru tarafından uygun antibiyotik tedavisi düzenlenir. Bu şekilde kitle küçültülmeye başlar. Bunun haricinde doğal yollarla it dirseği nasıl geçer, bunları da incelemek gereklidir.

Öncelikle belirtmek gerekir ki doğal olarak uygulanacak yöntemler dış arpacığın tedavisi için uygun olmaktadır. İç arpacıkla ilgili tedavi kesinlikle uzmanlar tarafından tapılmalıdır. Çünkü bazı durumlarda lokal anestezi verilerek cerrahi operasyon da yapılabilmektedir. Dış arpacıkta en etkili doğal yollardan biri sıcak havlu sorunlu olan bölgeye uygulanır. İt dirseği nasıl geçer sorusunun cevabı, sıcak havlu uygulaması ile gözdeki sinirler bu şekilde ısıtıldığı için daha hızlı çalışması sağlanacak ve iltihaplar daha kolay dışarı atılacaktır. Bunun haricinde başka bir yöntem ise bir diş sarımsak ve bir diş soğan ilave edilerek kaynatılır. Kaynatıldıktan sonra yuvarlak disk pamuk bu suya batırılarak it dirseği (arpacık) üzerinde yarım saat kadar bekletilir. Bu şekilde yarım saatte bir uygulama yapılır. Soğan ve sarımsaktaki antibakteriyel özellikler iyileşmeyi hızlandıracaktır.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal