İşyerinde hangi durumlar mobbing sayılır? Milyonlarca çalışanı ilgilendiren gelişme: Yargıtay'dan flaş mobbing kararı

Birçok çalışan iş yerinde mobbing gördüğünden şikayetçi ancak ispatlayamayacağını düşündüğünden var olan işine devam ediyor. Mobbing ile ilgili Yargıtay'dan çok önemli bir karar geldi. Mobbing olduğunu iddia ettiği davranışların süreklilik gösterdiğini ispatlama yükü işçide ancak Yargıtay 'yaklaşık ispat'ı kabul ederek kolaylaştırılmış şartlar ortaya koyuyor.

18.04.2022-10:58 - (Son Güncelleme: 18.04.2022-10:58) İşyerinde hangi durumlar mobbing sayılır? Milyonlarca çalışanı ilgilendiren gelişme: Yargıtay'dan flaş mobbing kararı

Mobbing olduğunu iddia ettiği davranışların süreklilik gösterdiğini ispatlama yükü işçide ancak Yargıtay 'yaklaşık ispat'ı kabul ederek kolaylaştırılmış şartlar ortaya koyuyor. İşte Cem Kılıç'ın konuyla ilgili yazısı:

'Mobbing' bütün çalışanların korktuğu, zaman zaman böyle bir süreci yaşadığından şüphe ettiği, durumu ispatlamanın zorluğu karşısında yargı yoluna başvurmaktan çekindiği ve çalışma şartlarının ağırlaşmasına bağlı olarak giderek yaygınlaşan bir olgu.

Bir yandan doğrudan hedef alınan işçiyi etkileyen, diğer yandan işyerinde çalışma barışını bozan bir süreci ifade ediyor. Hedef alınan işçi kadar çevreyi de olumsuz etkileyerek, işveren üzerinde verimliliğin düşmesine bağlı zararlar oluşturuyor. İşyerinde çalışanlara yönelik psikolojik şiddet, taciz, yıldırma ve kuşatma hem sınırlarının belirlenmesi hem de ispatlanması konusunda sürekli inceleme konusu oluyor.


İşyerinde hangi durumlar mobbing sayılır?

İşçinin yöneticisi ya da çalışma arkadaşı gibi bir kişi veya işyerinde bir grup tarafından karşılaştığı davranışın mobbing sayılabilmesi için söz konusu davranışın işyerinde gerçekleşen, sistematik hale gelen, kasıtlı olarak yapılan ve süreklilik gösteren, yıldırma ve işten uzaklaştırma amacı taşıyan, kişinin kişiliğinde, sağlığında ve mesleki durumunda zarar doğuran bir davranış olması gerekiyor. Buna göre, işyerinde sıklıkla karşılaşılan mobbing davranışları şu şekilde örneklenebilir:

Kişinin sürekli sözünün kesilmesi

Yaptığı işin sürekli eleştirilmesi

Sözlü veya yazılı tehditler alması

Yüzüne bağırılması veya azarlanması

YORUM YAZ..
Modal