Çalışma hayatında kadınlar önemli bir faktöre sahiptirler. Gün geçtikçe kadınlar çalışma hayatlarında daha fazla yer almaya başlamıştır. Kadın işçilerin hamilelik durumu yaşadıkları zaman haklarının bulunduğu gibi, işverenlerinde hamileler için özel düzenlemelerde bulunması gerekmektedir.
İş yeri hamilelik bildirimi süresi nedir?
Kadın işçilerin, kendilerine yapılmış olan pozitif ayrımcılıklar ile erkek işçilerin haklarından daha fazla haklara sahiptirler. Hamile olan bir çalışan işçi, doğum öncesi 8 hafta ve doğum sonrası 8 hafta olmak üzere toplamda 16 hafta izinleri bulunmaktadır. Erken doğum yaparsa eğer, doğum öncesi kullanamadığı izinleri doğum sonrasında kullanma hakları bulunmaktadır. Ayrıca kadın işçinin oluşturmuş olduğu talep karşılığında, 16 haftalık resmi doğum izninin tamamlanmasından itibaren işverenin 6 aya kadar ücretsiz izin vermesi gerekir.
Hamile çalışanlar, gebelik süresinin tespit edilmesinden itibaren, doğuma kadar devam eden süre içerisinde gece çalışmaya zorlanamaz. Hamile işçiler günde sadece 7,5 saat çalışabilirler, daha fazla saat çalışması yasaktır.Belirtilmiş olan sürelere işverenin itiraz etme hakkı bulunmamaktadır.Kadın işçilerin bu haklara sahip olabilmesi için, belli bir süre iş hayatında çalışması gerekmektedir.
Çoğul gebelik yaşayan kişiler, doğumdan sonraki 8 haftalık izin sürelerine 2 hafta daha eklenerek toplamda 18 hafta ücretli izne sahip olacaklardır.
Gebelik yaşayan işçilerin sağlığı açısından, işverenin hafif işlerde çalıştırması gerekmektedir. Bu süre içinde maaşlarından kesinti yapılamaz.
İş yerine gebelik bildirimi yapılmazsa ne olur?
Yukarıda belirtmiş olduğumuz açıklamalarda, gece çalışması ve periyodik kontrolleri izinleri gibi hakları kullandırılmaması halinde, işverenin sorumluluğunda olmayacaktır. Hamile olan bir işçi, çalışma sürelerini,izinlerini veya çalışma ortamını düzenlenmesini isterse ilk önce bu durumu işverenine haber vermesi gerekmektedir.
Bir işçi hamilelik durumunu, işverene yazılı veya sözlü olarak yapabilir. Yazılı olarak bildirilirse daha uygun olucaktır.
Bir işçi işverenin önüne aniden doğum öncesi analık izni sunarsa, işveren tarafından işçi suçlu bulunamaz. İşveren bu işçiye “Hamile olduğunu neden daha önce söylemedin?” diyerek, onu işten çıkarma hakkına sahip değildir.Bir çok iş yerlerinde, hamile çalışanların işten çıkartılmasına başvurulduğu varsayılırsa, hamile bir işçinin bunu doğurana kadar gizlemek istemesini normal karşılamak gerekir.
Ama işverene hamileliğini bildirmeye işçi, bu sefer gece çalışmalarında, mesai veya vardiya değişikliği gibi konularda, işverenin yapması gereken düzenlemeleri yapmadığı takdirde, nedenini sorgulama hakkını yitirmiş olur.Bu sebeple, kurumsal bir yerde çalışıyorsanız ve hamile kalmış olmanız sorun edilmediyse bir an önce gebelik haberinizi söylemeniz uygun olacaktır. Ama işvereniz hamile olan işçileri işten çıkartıyorsa, işçinin gebeliğini saklaması halinde yasal bir yaptırımı olmayacaktır.