İstinaf mahkemelerinin ne olduğu, hangi davalara baktığı merak ediliyor. Yargısal denetimlerin yürütüldüğü bu mahkemelerin işlevleri ve hangi konularda devreye girdiği bilgileri araştırılıyor. Peki istinaf mahkemeleri nedir? Hangi davalara bakar? İşte detaylar...
Bu mahkemeler yargısal manada denetimin sağlanmasını hedefleyen mahkemelerdir. İstinaf mahkemeleri Yargıtay ile ilk derece mahkemelerin arasında bulunur. İstinaf mahkemeleri, herhangi bir mahkemenin aldığı kararın bir üst mahkemede tekrardan yürütülmesini sağlar. Değerlendirmeler sonrasında eğer uygun bulunursa dava tekrardan görülmek üzere ve yeniden deliller toplanıp, ifadelere ve tanıklara başvuracak şekilde süreç yeniden başlar.
Sözlük anlamına bakacak olursak istinaf kelimesi yeni bir başlangıç ya da sözün girişi demektir. Bu anlamda baktığımızda ise istinaf mahkemeleri davayı yeniden başlatan mahkemeler anlamına gelir.
Bazı durumlarda mahkemelerde alınan kararlar tam doğru olmamaktadır. Bu doğrultuda eğer kararda bir şüphe varsa davanın tekrar görülmesi için ve en doğru kararın alınması amacı ile istinaf mahkemelerine başvuru yapılabilir. Bu mahkemelerin en büyük hedefleri Yargıtay mahkemelerinin yüklerini hafifletmektir. Bu mahkemeler ile birlikte Yargıtay’ın iş yükünün %70 oranında azaltılması beklenmektedir.
İstinaf mahkemeleri şu davalara bakabilir:
- 5 yıl ve altında olan hapis cezaları,
- 5000 ve altı para cezaları,
- 10 yıl ve altı hapis cezası içeren suçlarla ilgili olarak verilen beraat kararları
- İstanbul
- Ankara
- Antalya
- İzmir
- Erzurum
- Gaziantep
- Samsun
Adalet Bakanı'nın yaptığı açıklamalara göre istinaf mahkemelerinde 1387 hakim ve savxı görev yapacak.