İstiklal Marşı'mızın Kabulünün 100. Yıl Dönümü

Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin simgesi olan İstiklal Marşı'nın kabulünün 100. yıl dönümü sebebiyle ülke genelinde sene boyunca İstiklal Marşı'nın kabulü ile Mehmet Akif Ersoy'u anma etkinlikleri yapılacak.

11.03.2021-11:58 - (Son Güncelleme: 11.03.2021-11:58) İstiklal Marşı'mızın Kabulünün 100. Yıl Dönümü

Milli Şair Mehmet Akif Ersoy'un 17 Şubat 1921 tarihinde Sırat-ı Müstakim ve Hakimiyet-i Milliye'de yayımlanan ve Hamdullah Suphi Bey'in TBMM'de okuduğu ayakta alkışlanan İstiklal Marşı'nın, Meclis'te 12 Mart 1921 tarihinde milli marş olarak kabul edilmesinin üzerinden 100 sene geçti.

Şanlı Türk bayrağı gibi Türk milletinin kritik simgelerinden biri olan İstiklal Marşı, milletin kuvvetli aidiyet duygusuyla geleceğe ümit ve cesaretle bakmasını sağlıyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda 24 Aralık 2020 tarihinde, 2021 senesinin "İstiklal Marşı Yılı" olmasını kapsayan düzenleme onaylandı. Aynı zamanda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzaladığı 2021'in "Mehmet Akif ve İstiklal Marşı Yılı" olarak kutlanmasıyla ilgili genelge yayımlandı.

Bu çerçevede, ülke genelinde sene boyunca İstiklal Marşı'nın kabulü ile Mehmet Akif Ersoy'u anma faaliyetleri yapılacak.

"MEHMET AKİF VE İSTİKLAL MARŞI YILI''

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Vakfı Mehmet Akif Ersoy Araştırmaları Merkezi Başkanı Mehmet Doğan, yaptığı açıklamada, 2020'de İstiklal Marşı'nın milli marş olarak kabulünün 100. yıl dönümünün "İstiklal Marşı Yılı" olarak kutlama yapılması için resmi kurumlara ve sivil toplum kurumlarına çağrı yaptıklarını hatırlattı.

Bu çağrıya karşılık verilmesiyle bu yılın "Mehmet Akif ve İstiklal Marşı Yılı" ilan edildiğini dile getiren Doğan, TYB'nin 1978 yılından bu yana eseri, yaşamı, mücadelesi ve şahsiyetiyle örnek teşkil eden Mehmet Akif Ersoy'u andığını ve bu kapsamda programlar yaptığını söyledi.

''İSTİKLAL MARŞI BİLGİ ŞÖLENİ''

Doğan, İstiklal Marşı ile ilgili  "milli mutabakat metni" tanımlamasını da ilk defa TYB'nin ifade ettiğini belirterek şu açıklamada bulundu:

"TYB, Mehmet Akif ile ilgili yoğun katılımlı toplantıların dışında Akif'in hayatı, mücadelesi ve eserlerinin ele alındığı ve 300'e yakın ilim ve fikir adamının katıldığı 9 bilgi şöleni yaptı. Bu programlarda konuşulanların kitap halinde basımı yapıldı. Bu sene de en büyük bilgi şölenini yapıyoruz. Bu yıl TBMM'de 12 Mart Cuma günü saat 15.00'te 'İstiklal Marşı Bilgi Şöleni' etkinliğinin açılışı yapılacak. Sadece birinci oturumu Meclis'te bir salonda yapılacak, daha sonra çevrim içi ortamda toplantılar devam edecek. Bu yılki bilgi şöleninin açılışının Meclis'te yapılması önemli. Bu durum TBMM'nin kendi tarihine sahip çıkması anlamına geliyor. 'İstiklal Marşı Bilgi Şöleni'nde konuşulanları da muhtemelen 2 cilt kitap halinde yayımlayacağız."

Mehmet Doğan, şubat yayımlanan yayımlanan "İstiklal Marşı Bin Yılın Destanı" kitabında, Mehmet Akif Ersoy'un, İstiklal Marşı'nda bilhassa Türklerin İslam dinini tercih etmesinden sonraki dönemle ilgili atıflar yaptığına işaret etti.

Ersoy'un İstiklal Marşı'nın başında ve bitiminde "bayrak" hususuna değindiğine vurgu yapan Doğan, "Bayrak da işte bin yıllık tarihten çıkan büyük bir sembol. Türk bayrağı tesadüfen çizilmiş bir resim değil. Mehmet Akif'in ifade ettiği değerler var bayrakta. Neyi ifade ediyor? Bir kere hilal İslam'ın sembolü. Bayrak, devlet nizamımızı temsil ediyor. Dolayısıyla Mehmet Akif böyle bir sembol üzerinden başlıyor. Bana göre İstiklal Marşı da bayrak gibi sembol oldu. Son 100 yıllık tarih bize bunu gösteriyor. İstiklal Marşı'na milletin ilgisi hiçbir zaman azalmadı." dedi.

Türkiye'de İstiklal Marşı'nın yer yer geri plana düşürüldüğünü, 1924-1925 ile 1937-1938'de yeni milli marş yarışmalarının açıldığını ancak bu yarışmaların ikisinin de sonuca ulaşamadığını belirten Doğan şu ifadeleri kullandı:

''İSTİKLAL MARŞIMIZ İYİ Kİ DEĞİŞMEDİ''

"Bu durumu da şöyle açıklayabiliriz, Milli Mücadele'nin fikir zemini ile Cumhuriyet döneminin başlangıcındaki fikir zemini farklılaştı. Fikir zemini farklılaşınca İstiklal Marşı'ndaki muhteva bazılarını rahatsız etti. İstiklal Marşı'nda çok güçlü bir dini muhteva var. Bir de Batı'ya karşı bizi hedef alan ve yok etmeye çalışan emperyalizme de karşı çok sert ifadeler var. O yüzden Cumhuriyet'ten sonra İstiklal Marşı'na biraz olumsuz bakanlar çıktı ama millet, İstiklal Marşı'na bağlılığını devam ettirdi. Türkiye'de kanunlar, Anayasalar değişti, 20 - 30 yılda bir Anayasa yapıldı ama İstiklal Marşımız iyi ki değişmedi. O yüzden milletin mutabakatı eğer kanunda, Anayasa'da yoksa İstiklal Marşı'nda var. İstiklal Marşı'nın zihin hayatımızdaki rolü çok önemli. Gençlerimiz elbette İstiklal Marşı'nı benimsiyor ama daha derinlemesine anlamalarını sağlayacak çalışmalar yapmamız lazım."

YORUM YAZ..
Modal