İstifa Edenler İşsizlik Maaşı Alabilir mi ?

İŞKUR, sigortalı işsizlere işten çıkarıldıkları zaman çalışırken aldığı maaşa göre değişmekle birlikte ayda en az 1015 lira en fazla 2031 lira işsizlik maaşı veriyor. Eğer gerekli şartları yerine getiriyorsanız istifa ettiğiniz takdir de işsizlik ödemesinden faydalanma şansınız bulunuyor.

15.04.2019-10:54 - (Son Güncelleme: 15.04.2019-17:47) İstifa Edenler İşsizlik Maaşı Alabilir mi ?

İŞKUR, sigortalı işsizlere işten çıkarıldıkları zaman çalışırken aldığı maaşa göre değişmekle birlikte ayda en az 1015 lira en fazla 2031 lira işsizlik maaşı veriyor. Eğer gerekli şartları yerine getiriyorsanız istifa ettiğiniz takdir de işsizlik ödemesinden faydalanma şansınız bulunuyor.  

KİMLER FAYDALANABİLİR ?

İşçi ve işveren arasındaki husumet mahkemeye taşınması durumunda mahkemenin vereceği karar işsizlik maaşı almanızda en önemli etken olabilir. Maaşın ödenmemesi, gerçek ücretin saklanması, mobbing, iyi niyet ve ahlak kurallarına uyulmaması, sağlık gerekçeleri, işçinin onayı olmadan fazla mesai yaptırılması, SGK'ya düşük ücretten bildirim gibi konular haklı fesih gerekçesi oluyor.

10 AYA KADAR ÇIKIYOR

İşsizlik maaşı alabilmek için son 3 yıl içinde farklı işyerlerinde de olsa en az 600 gün prim ödemek gerekiyor.

İşsizlik maaşından faydalanabilmek için son 3 yıl içinde farklı iş yerlerinde de olsa en az 600 gün prim ödenmeli. Aynı şekilde işten ayrılmadan önceki 120 gün de eksiksiz prim ödenme koşulu aranıyor. Maaşın süresi yatırılan prim gününe göre değişiyor. Buna göre son 3 yılda 600 gün primi olan çalışan 6 ay, 900 gün primi olan 8 ay ve 3 yılın tamamında yani 1080 gün primi olanlar 10 ay işsizlik maaşı alabilir.

ASGARİ 1015 LİRA

İşsizlik maaşı da çalışırken alınan maaşa göre değişiklik gösteriyor. Yüksek maaş alan çalışanların işsizlik ücreti de yüksek oluyor. Ancak bunun bir sınırı var. Bu sınır brüt asgari ücretin yüzde 80’i kadar. Yani bugün itibarıyla 2031 lira. En düşük asgari ücret de brüt asgari ücretin yüzde 40’ı olan 1015 lira (vergi dahil) olarak kabul ediliyor. Bu paradan sadece damga vergisi alınabilir.

SAĞLIKTAN YARARLANIR

İşsizlik maaşı alanların Genel Sağlık Sigortası (GSS) primleri İŞKUR tarafından karşılanıyor. Kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları çocukları ve eşleri de devlet destekli sağlık hizmetinden faydalanıyor. Ancak bu süreler emeklilik hesabından sayılmıyor. İşsizlik maaşı alırken iş bulanlar hemen bunu İŞKUR’a duyurmak zorunda. Bildirmeyen maaşı faiziyle geri ödemek zorunda kalır.

30 GÜN İÇERİSİNDE BAŞVURUN

Emeklilik nedeniyle yani 15 yıl 3600 gün şartı veya 25 yıl 4500 gün şartıyla işten çıkanlar işsizlik maaşı alamaz. Askere gitmek için işten ayrılanlar da askere gidene kadarki sürede işsizlik maaşı alabiliyor. İşsizlik maaşının kalan kısmı ise askerden döndükten sonra alınabiliyor. İşsizlik maaşı için 30 gün içinde İŞKUR’a başvurmak gerekiyor. Geç başvuru durumunda alınacak maaşın süresinden düşülüyor.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.

 

 

 

YORUM YAZ..
Modal