İstifa Eden Tazminat Alabilir Mi?

Genel hatları ile bilinen kurallar ve yasalar gereği işçinin işverenden tazminat alabilmesi için işçinin kendi kusur veya hatası olmadan işsiz kalması en temel dayanaktır.

21.03.2020-06:55 - (Son Güncelleme: 21.03.2020-06:53) İstifa Eden Tazminat Alabilir Mi?

Özet hali ile işçinin tazminat almaya hak kazanması için işveren tarafından çıkarılmış olması veya kendi isteği ile istifa etmemiş olması ilk şarttır. Her şartta bunun geçerli olmadığı ve istisnaların bulunduğu haller de mevcuttur. İstifa edilmesi halinde tazminat veya kıdem tazminatı alınabilir mi şeklindeki soruların yasalar ve uygulamalar kısmında çeşitli cevapları bulunmaktadır.

İş Kanununa Göre Durum

İş kanunu işçinin istifa etmesi halinde tazminat hakkının bulunmadığını açık şekilde vurgular. Haklı bir sebebi olmadan işten ayrılan eleman çalıştığı kurumdan hak talep edemez. Hatta ihbar süresine uygun olmadan istifa etmesi durumunda ise işvereni zor durumda bırakması halinden dolayı işverenine tazminat ödemek zorunda bile kalabilir. Haklı nedenler ışığında ve kanıtlar ile istifa edilmesi söz konusu olduğunda ise kıdem başta olmak üzere, fazla mesai, yıllık izin, hafta sonu da dahil olmak üzere sayısız hakkını işverenden isteyebilir. Ancak bunun için mahkeme yoluna başvurmak gerekir.

Kendi İsteği İle Ayrılan İşçinin Tazminat İsteyebileceği Haller

Tüm istifa durumlarında geçerli olmayan bazı istisnai olaylar söz konusu olabilmektedir. Bunlardan başlıcaları ise; askerlik, emeklilik veya malulen emekliliktir. Geçerli ve haklı gerekçe oluşturduklarından dolayı tazminat hakkı doğurur.

Diğer Haklı Gerekçeler

Aile birliğini sebep gösteren istifalarda da tazminat oluşabilir. Bunun için kadının resmi nikah tarihinden itibaren ilk yılını doldurmadan istifa ettiğini eklemesi ve kanıtlaması şartı bulunur. Sağlık nedeni ile işten ayrılmak istenmesi hali de aynı şekilde işe devamlılığı olumsuz etkileyeceğinden dolayı haklı sebepler arasına alınmıştır. Yine bu haklılığın mahkeme yolu ile alınması gerektiğinden raporlu ve kanıtı olarak evrak sunulması talep edilecektir. İşverenin çalışma saatleri içinde ahlaksal konularda olumsuz tavır ve tutumlarda bulunması da bir başka geçerli sebeptir. Son olarak da ölüm tazminat için haklı dayanaklardan bir tanesi kabul edilir. Bunlar dışında istifalarda tazminat hakkı şu anki yasalar ışığında bulunmaz.

YORUM YAZ..
Modal