İşten ayrılmak için gereken ihbar süresi nedir? İşçi ve İşveren ihbar süreleri 2022

İşçi ile işvereni en çok karşı karşıya getiren konulardan birisi de ihbar süresidir. İnsanlar 2022 yılındaki işçi ve işveren ihbar sürelerini öğrenmek için araştırmalarını sürdürüyor. Peki İşten ayrılmak için gereken ihbar süresi nedir? İşte ihbar süresi hakkında merak edilenler...

09.05.2022-10:08 - (Son Güncelleme: 09.05.2022-10:08) İşten ayrılmak için gereken ihbar süresi nedir? İşçi ve İşveren ihbar süreleri 2022

Türkiye’de çalışan milyonlarca işçi, bazı sebeplerden dolayı iş sözleşmesinin feshedilmesini isteyebiliyor. Aynı zamanda işverenler de çeşitli sebeplerden dolayı bünyesi altında çalışan işçilerden bazılarıyla yollarını ayırmak isteyebiliyor. İş sözleşmesinin feshedilmesine karar verdiğinde işçi veya işveren farketmeksizin belirli bir süre öncesinden bu durumu karşı tarafa bildirmek zorundadır. İhbar süresi adı verilen bu bildirmek süresi hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak isteyen vatandaşlar arama motorlarını yoğun bir şekilde meşgul ediyor. Peki İşten ayrılmak için gereken ihbar süresi nedir?

İşten ayrılmak için gereken ihbar süresi nedir?

İş Kanunu’na göre iş sözleşmelerinin feshedilmesinden önce karşı tarafa belirli bir süre öncesinden haber verilmesine ihbar süresi denir. İhbar süresi genellikle belirsiz süreli iş sözleşmelerinde uygulanmaktadır.

İhbar süresi

Karşılıklı olarak hesaplanan ihbar süresi işçiyi de işvereni de ilgilendirmektedir. İhbar süresine uymayan taraf ihbar süresinin belirlendiği zamandan iş sözleşmesinin feshine kadar geçen sürenin ücretini ödemek zorundadır. Ücreti peşin olarak ödeyen taraf iş sözleşmesini istediği an feshetme hakkına sahiptir.

2022 ihbar süresi işçinin çalışma süresine göre değişiklik göstermektedir. Örnek olarak 6 aydan az olan bir işçiye 2 hafta, 6 ay - 1,5 yıl arasında çalışan bir işçiye 4 hafta, 1,5 - 3 yıl arasında çalışan işçilere 6 hafta, 3 yıl ve daha fazla çalışan işçilere ise 8 hafta öncesinde olacak şekilde ihbar süresi tanınmıştır.

İhbar süresi boyunca, firmalar çalışanlarına günlük olarak 2 saat iş arama izni verir. Çalışan personeller istedikleri takdirde, tüm iş arama sürelerini birleştirerek toplu olarak da kullanma imkanı bulabilir. Eğer toplu kullanılmak istenmiyorsa işçi, günlük olarak 2 saat kadar iş arama hakkına sahiptir.

İşverenler genellikle işçilerle mesai saati bitiminde yollarını ayırmaktadır. İhbar süresi 2 hafta olan işçinin iş sözleşmesi 14. günün mesai sonunda resmen sona ermektedir.

 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal