İstanbul'un Tek Burma Minareli Mescidi: Burmalı Mescid Camii

1540 yılında yaptırılan İstanbul'un tek burma minareli mescidi olma özelliği taşıyan Burmalı Mescid Camii aslına uygun olarak restore edildi.

02.04.2020-09:57 - (Son Güncelleme: 02.04.2020-09:49) İstanbul'un Tek Burma Minareli Mescidi: Burmalı Mescid Camii

Osmanlı Devleti'nin Mısır kadısı olan Emin Nureddin Osman tarafından 1540 yılında yaptırılan İstanbul'un tek burma minareli mescidi, Burmalı Mescid Camii'nin restorasyon çalışmaları Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından tamamlandı. Cami, aslına uygun olarak restore edilerek, kapılarını cemaate açmaya hazır hale geldi. 

Restorasyon kapsamında, bozulan cephe taşlarında çürütme, genel temizlik ve derz işlemleri yapıldı. Cami haziresinde bulunan mezarlar ve mezar taşları da aslına uygun bir şekilde tamir edildi.

İstanbul'un Fatih ilçesinde Vefa semtindeki Şehzade Camii'nin avlu duvarı önünde yer alan Burmalı Mescid Camii, geçmişte zikir ve dini sohbetlerin yapıldığı bir Nakşi dergahıydı. Zamanla bakımsız kalan cami bir dönem marangoz atölyesi olarak kullanılmış, 1930'lu yıllarda da harap bir durumda olması nedeniyle kapatılmıştı.

1955 yılında onarılarak yeniden ibadete açılan caminin sol tarafında 1553 yılında ölen Emin Nureddin Osman'ın mezarı bulunmaktadır. Cami son olarak şiddetli yağmurdan sonra minaresine yıldırım düşmüş ve İstanbul'da tek olan bu yapı yıkılma tehlikesi geçirmiştir. 

Cami yapımında hem kesme taş hem tuğla kullanılmış. Ana hacmin duvarları ile minare kürsüsü ve kürsü kısımlarında kesme taş, son cemaat yerinde ise taş ve tuğla malzeme yer alır. Mimarisiyle İstanbul'da tek olan caminin en güzel, en özel yeri kuşkusuz adını aldığı minaresidir. Dış yüzü burmalı biçimde şerefeye kadar uzanan çubuklarla örtülmüş yuvarlak gövdeli minare, Türk mimarisinde görülen çubuklu ve yivli minarelerin son halkasıdır.

YORUM YAZ..
Modal