İstanbul'un 'Sarı' Kâbusu Başladı: Pazartesi İBB'ye Başvuru Yapacaklar

İstanbul'da toplu ulaşıma yapılan zamların ardından, İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, taksimetre ücretlerine yapılan zammı yeterli bulmadıklarını belirtti. Aksu, dünyanın en ucuz taksimetresinin İstanbul'da olduğunu söyleyerek, zammın revize edilmesi için pazartesi günü İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) başvuracaklarını açıkladı.

27.07.2024-13:28 - (Son Güncelleme: 27.07.2024-13:28) İstanbul'un 'Sarı' Kâbusu Başladı: Pazartesi İBB'ye Başvuru Yapacaklar

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplu ulaşıma yüzde 13, taksimetre ücret tarifelerine ise ortalama yüzde 16.55 oranında zam yapma kararı aldı. Buna göre:

  • Taksimetre açılış ücreti: 24,55 TL’den 30 TL’ye
  • Mesafe ücreti (km başına): 17,61 TL’den 20 TL’ye
  • Zaman tarifesi ücreti (saatlik): 195,63 TL’den 235 TL’ye
  • Kısa mesafe (indi-bindi) ücreti: 90 TL’den 100 TL’ye çıkarıldı.

Taksicilerin Talepleri ve Tepkileri

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, UKOME'nin yaptığı zammı yeterli bulmadıklarını belirterek, esnafın giderlerinin yüzde 70 oranında arttığını ve yapılan zammın yetersiz olduğunu ifade etti. Aksu, İBB'den en az yüzde 30 oranında zam talep ettiklerini, ancak mevcut zam oranlarının beklentilerini karşılamadığını söyledi.

Aksu, "Dünyada en ucuz taksimetre İstanbul’da. Vatandaşımız da çok iyi biliyor ki; dünyada en ucuz taksimetre İstanbul’da. İstanbul’da taksimetre ücret tarifesi toplu taşımadan çok çok geride ve ucuz" şeklinde konuştu. Pazartesi günü İBB'ye tekrar zam talebinde bulunacaklarını belirten Aksu, kontak kapatma gibi bir niyetlerinin olmadığını, ancak verilen zammın yetersiz olduğunu dile getirdi.

Taksicilerin Görüşleri

Taksici Mevlüt Çevik, yapılan zammı yetersiz bulduklarını belirterek, müşterilerin zaten indi-bindi ücretini 100 TL olarak verdiklerini söyledi. Çevik, beklentilerinin yüzde 50 zam olduğunu ve mevcut zammın işlerini kurtarmadığını ifade etti.

Taksici Şemsettin Akgöze ise, "Memnun değiliz, az geliyor. Bugün bir bakıma giriyoruz 6-7 bin liradan aşağı çıkamıyoruz. İndi-bindi en aşağı 110 lira olmalıydı. Şu anda kurtarmıyor, yakıt kaç para oldu?" şeklinde konuşarak zammın yetersiz olduğunu vurguladı.

Taksiciler, pazartesi günü İBB'ye başvurarak zam oranlarının yeniden değerlendirilmesini talep edecek.

Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal