İstanbul’un fethi hem manevi hem de maddi açıdan Osmanlı Devleti ve İslam alemi için önem arz etmektedir. İstanbul’un Fethi’nin 568. Yılının kutlandığı bugün de hem Türkiye Cumhuriyeti için hem de diğer İslam ülkeleri için müjdeli bir haberdir. Sadece Türk tarihini değil Doğu Roma İmparatorluğunun yıkılması ile Avrupa ve dünya tarihinin seyrini değiştiren fetih, yaklaşık 2000 yıllık bir medeniyetin yıkılmasına neden olmuştur.
Genç yaşta iki defa tahta geçen Osmanlı Devleti’nin 7. Padişahı II. Mehmet Hz. Muhammet’in İstanbul ile ilgili hadisine nail olmasından dolayı hem Türk dünyasında hem de İslam dünyasında büyük bir komutan veya kahraman olarak kabul edilir. Avrupa’da Grand Turco (Büyük Türk) adıyla bilinen Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u feth ettikten sonra ‘Ebu’l Feth’, ‘Fatih’, ‘Kayser-i Rum’ (Roma İmparatoru) ve ‘Çağ Açan Hükümdar’ unvanları ile anılmaya başlar.
Fetih öncesinde çok ciddi bir hazırlığın yapıldığı Osmanlı Devleti, İstanbul haricindeki şehir, kale ve yerleşim yerlerini feth eder. Muhasara başlamadan önce İstanbul’u karadan bir askeri açıdan kontrol altına almak için Boğazkesen hisarı yaptırılır. 2 metre kalınlığındaki iç suru ve 5 metre kalınlığındaki dış surları dövmesi için dönemin en büyük topları yaptırılır. Bütün hazırlıklar tamamlandıktan sonra II. Mehmet Edirne’den 23 Mart 1453 tarihinde harekete geçer ve 6 Nisan Cuma günü şehir kuşatılır.
İstanbul kuşatması devam ederken kara unsurlarıyla birlikte deniz unsuru da İstanbul kuşatmasında oldukça önem arz etmektedir. Tarihe gemilerin karadan yürütülmesi hadisesi olarak geçen deniz kuşatması da böylelikle başarılı olmuştur. 29 Mayıs gününe gelindiğinde toplar bütün gece boyunca Topkapı ve Edirnekapı arasında açılmış olan gediğe Fatih Sultan Mehmet’in bulunduğu merkez kol buraya hücum eder ve Osmanlı sancağı 54 gün süren muharebenin ardından Bizans surlarına dikilir.
İstanbul’un Fethi’nde II. Mehmet’in ile birlikte anılabilecek bir diğer isim ise Akşemseddin olacaktır. Fatih Sultan Mehmet’in hocası olmasının yanında çok yönlü Türk alimi ve tıp adamı olarak da bilinen Akşemseddin, II. Mehmet’i teşvik ederek fethin kazanılması için büyük çaba göstermiştir. İstanbul’un Fethi’ne giden süreçte Eyyub’el Ensari’nin kabrini bularak maddi katkısının yanı sıra orduya manevi bir katkı da veren Akşemseddin Fatih Sultan ile birlikte İstanbul’a giriş yapan sayılı kişilerdendir.