İstanbul, yüzyıllardır camileri ve haliçteki muazzam minare dolu günbatımıyla biliniyor. En bilinen camiler arasına Sultanahmet Cami, Ortaköy Cami, Dolmabahçe Cami, Süleymaniye Cami, Yeni Cami, Aksaray Pertevniyal Valide Sultan Cami yer alıyor. Camileriyle hem yerli hem yabancı turistlerin bu kadar ilgi odağı olan İstanbul'un en uzun isimli camisi ise "Kadı Hüsamettin Çelebi Çamaşırcı Hacı Mustafa Efendi 18 Sekbanlar Cami'dir. Kim Milyoner Olmak İster? adlı programda da İstanbul'un en uzun isimli camisi sorusunda izleyicilerin karşısına çıkan cami, uzun süredir turist çekmeyi bekliyor.
İlk kez Kanuni Sultan Süleyman döneminde İstanbul kadısı olan Kadı Hüsamettin tarafından yaptırılır. 1775 yılında çıkan bir yangın sonucu cami tekrardan yapıldı. 1865 yılında onarımdan geçen caminin sonraki onarımları da 1960 ve 1997 yılında yapılır. 400 yıldan uzun bir geçmişe sahip olan caminin adının bu kadar uzun olmasının sebebi de yapılış hikayeleriyle bağlantılıdır.
İlk ismini, Kanuni Sultan Süleyman döneminde camiyi yaptıran Kadı Hüsamettin tarafından alan cami, ilk yaptırıldığında tek katlı ve son derece küçüktü. Kadı bu camiyi yaptırdığında fetih döneminde şehit olan 18 sekbanın mezarını da hazireye kattı. Yeniçerilerin savaşta önde giden birliklerine "sekban" denilir. Bu sekbanların hazireye eklenmesiyle cami uzun bir süre 18 sekbanlar olarak anıldı.
1755 yılında çıkan yangında hasar gören cami “Çamaşırcı Hacı Mustafa Efendi tarafından tekrar yapıldı. Bunun ardından camiye onaran kişinin de adı verilince ortaya hayli uzun bir isim çıktı. 19. yüzyılda cami, Altunizade İsmail Efendi tarafından tekrar onartıldı. Onarıldıktan sonra isminin uzun olduğu fark edilmiş olunacak ki İsmail Efendi'nin ismi camiye eklenmedi.
İstanbul'un ilk şehitliği olan 18 Sekbanlar şehitliğinde yatanların isimleri bilinmemektedir. Kare bir şekle sahip olan caminin tek minaresi bulunmaktadır. Ahşap tavanlıdır. Bakımsız durumu yüzünden tekrar restorasyona girme ihtimali bulunmaktadır.
Kadı Hüsamettin Çelebi Çamaşırcı Hacı Mustafa Efendi 18 Sekbanlar Camii, Şehzadebaşı Camii'nin hemen karşı sokağında bulunuyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi binasının sağ çapraz tarafında bulunmaktadır.