İstanbul’un Dijital Anahtarı Nedir, Özellikleri Nelerdir?

İstanbul AK Parti il başkanı Osman Nuri Kabaktepe tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hediye edilen İstanbul’un Dijital Anahtarı merak konusu oldu. NFT tabanlı olarak verilen anahtarın üzerindeki anlamlar araştırılıyor.

27.12.2021-13:16 - (Son Güncelleme: 27.12.2021-14:32)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşen AK Parti İstanbul Genişletilmiş İl Danışma Meclisi Toplantısına katıldı. Toplantıya; Başkan Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe ve ilçe belediye başkanları da katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hediye edilen NFT tabanlı tablo gündem oldu. İşte detayları…

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A ÇAĞININ ÖTESİNDE BİR HEDİYE: İSTANBUL’UN DİJİTAL ANAHTARI

AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe tarafından hediye edilen NFT tabanlı İstanbul’un Dijital Anahtarı, taşıdığı anlamlar ve çağına uygun bir hediye olmasıyla çok beğenildi. Kabaktepe hediyesiyle ilgili şunları söyledi:

“Bu anahtar inancın, aşkın, ufkun, mücadelenin ve nihayet tevekkülün sırrını, bir davanın kutlu yolculuğunu, geleceğin ihya ve inşasını taşıyor. Ve şevkimizi artıran sevdamızı, ulaşmak için durmadan, yılmadan çalışacağımız hedefimizi taşıyor”

Kabaktepe, hem NFT tabanlı eseri hem de bir tabloyu Başkan Erdoğan’a hediye etti. Hediyesinin çok konuşulmasıyla birlikte Twitter üzerinden açıklama yapan il başkanı; "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a; Peygamber Efendimiz'in (s.a.v) müjdesi, Fatih Sultan Mehmet Han'ın emaneti, şanlı tarihimizin ve kutlu medeniyetimizin gözbebeği İstanbul'umuzun NFT olarak tescillediğimiz 'Dijital Anahtarı'nı teslim ettik" dedi.


ANAHTARIN ÖZELLİKLERİ VE TAŞIDIĞI ANLAMLAR

Dijital anahtar için "Ecdadımızın yürüdüğü yolu simgeleyen arması ve hedeflerini simgeleyen nişanı bu anahtara düğümlü. Tarihteki 16 büyük Türk devletinin adalet ve hakimiyet düsturu, Kubbet'üs Sahra'nın ufkumuza çizdiği ideal bu anahtara düğümlü. Bu anahtar; dünün, bugünün ve yarının şehri İstanbul'umuzun siluetini, Ayasofya'nın ezanlarla yükselen abidevi anlamını, Şahi topuyla fethin düğümünü çözen dehayı, hisarlarla onu muhafaza eden kudreti taşıyor..." il başkanı Kabaktepe, anahtarın taşıdığı anlamları Twitter üzerinden tek tek açıkladı.

Buna göre;

- Anahtarın ucunda, en solda yer alan karşılıklı iki çıkıntı Anadolu Hisarı ve Rumeli Hisarı’nı temsil ediyor. Hisarların İstanbul’un muhafızları olduğuna inanılması, anahtarın onlarla başlamasını özel kılıyor.

- Uçtan biraz ilerleyince Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul Fethine özel döktürdüğü Şahi Topu bulunuyor. Şahi Topu, devrinin en büyük ve en özel savaş toplarından biri. Yapımı tam üç ay süren topların fetihte kullanılmasının sebebi kimsenin aşamadığı İstanbul surlarıdır.

- Anahtarın etrafını boylu boyunca çevreleyen İstanbul siluetinde Ayasofya Camii ve köprüler yer alıyor. Ayrıca Kız Kulesi ve Galata Köprüsü de siluette dikkat çekiyor.

- Şahi topunun ardından gelen ve geniş kısma ilk girişte bulunan Kubbet’üs Sahra da İslam dini için çok önemli bir yere sahip olan Kudüs’teki ilk ibadethanelerden biri.

- Anahtarın geniş ve çark gibi görünen bölümünde 16 Büyük Türk Devleti simgeleniyor. Devletlere ithaf olarak çarkta bulunan dişler 16 adet olarak belirlenmiş. Bu devletler; Büyük Hun İmparatorluğu, Batı Hun İmparatorluğu, Avrupa Hun İmparatorluğu, Ak Hun İmparatorluğu, Göktürk Kağanlığı, Avar Kağanlığı, Hazar Kağanlığı, Uygur Kağanlığı, Karahanlı Devleti, Gazne Devleti, Büyük Selçuklu Devleti, Harezmşahlar Devleti, Altın Orda Devleti, Timur İmparatorluğu, Babür İmparatorluğu, Osmanlı İmparatorluğu’dur.

- Anahtarın en sağında, bitiş bölümünde II. Abdülhamid Han’ın tuğrası ve Osmanlı Devleti Arması bulunuyor. Aynı zamanda bitişe bir yansıma gibi üç hilal eklenmiş.

- Anahtarın sol köşesinde yer alan F48.1-3 kodu da Fetih Suresi’nin 1,2 ve 3. Ayetlerini simgeliyor. Fetih Suresi ilk üç ayette şu ifadeler yer alır:

“Senin geçmiş gelecek bütün günahını Allah’ın bağışlaması, sana nimetini eksiksiz vermesi, seni dosdoğru yolda yürütmesi ve Allah’ın sana güçlü bir şekilde yardım etmesi için sana apaçık bir fetih ihsan ettik.”

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal