İstanbul'da lahmacun tartışması! 15 TL'ye veya 40 liraya lahmacun olur mu?

İstanbul'da lahmacun fiyatlarındaki büyük farklar esnaf tarafından tartışma konusu oldu. Çoğu artan giderlerin yanı sıra bölgeye göre değişkenlik gösteren kira fiyatlarını öne sürüyor. Bazıları "10-15 liraya lahmacun olmaz" diyor, bazıları da müşteriyi düşünüp onların halinden anladıklarını söylüyor.

12.08.2022-15:55 - (Son Güncelleme: 12.08.2022-15:55)

Türk mutfağının en çok sevilen ve vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan lahmacunda ilçelere göre fiyat değişiklikleri dikkatleri üzerine çekti. Bağcılar'da 15 TL olan lahmacun, Sultanahmet'te ise 40 lira. Aralarındaki fiyat farkını esnaf 'kira ve eleman gideri' olarak yorumlarken, pahalıya satanlar ucuz lahmacunda tavuk etinin lohusa şerbetiyle renklendirerek kullandıklarını iddia etti. Aradaki fiyat farkından şikayetçi olan esnaf Emir Koca, "Hile karıştırmasa 10 liraya, 15 liraya lahmacun satamazlar. Mesela tavuk etini kıyma olarak çekip, lohusa şerbetiyle kırmızı et haline getirebilirler. Soya kullanabilirler." sözlerini söylerken, ucuza lahmacun satan  Hüseyin Erdem ise, "Fiyat farkı kiradan, elemanından, giderinden kaynaklanıyor. 50 bin lira kira veren ona göre fiyat koyuyor. Ben 5 bin lira kira veriyorum. Bizim aynı satmamız mümkün olamaz." dedi. Fiyat tarifeleri ile ilgili dikkat çeken farkı sorulduğunda İstanbul Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Seyit Karabağlı ise, sınıflandırma üzerinden fiyatlandırma yapıldığını, alt sınırın 15 üst sınırın 30 olduğuna vurgu yaptı. Karabağlı, kendilerine bağlı işletmelerin denetiminin gerçekleştiğini, farkların büyük çoğunluğunun kira giderlerinden dolayı olduğunu ifade etti.

Lahmacunda lohusa şerbeti hilesi

Avcılar'daki bir işletmede 25 yıllık esnaf olan Emir Koca, "Lahmacunun bugünkü fiyatı 25 lira oldu. Maliyet artışlarında yüksek artış olduğu için 11-12 liralık fiyatlar bugün 25 liraya mal oluyor. 10-15 liraya lahmacunun olmasının mümkünatı yok. karıştırmasa 10 liraya, 15 liraya lahmacun satamazlar. Mesela tavuk etini kıyma olarak çekip, lohusa şerbetiyle kırmızı et haline getirebilirler. Soya kullanabilirler. Bu şekilde 12-13 liraya satış yapabilirler." dedi. Esenyurt'ta 20 yıldır esnaf olan Nesim Korkusuz ise, "Fiyatı 30 ile başlıyor. Bazı yerlerde değişiyor. 35'e de satan var, 15'e de satan var. Burada 20 liraya satılıyor. Şu anda kurtarmıyor ama satılıyor. En fazla 3-5 kazanılıyor. Maliyet çok şu anda. Ucuza satanlar malzemeyi yerinden alıyor olabilir. Şu anda maliyet çok fazla. Dükkan çok satarsa bu şekilde karşılar." dedi.

Tavuk taşlığı kullananlar var

Fatih Sultanahmet'te 30 yıldır esnaf olan Reşat Çelik; "Ortalama iyi bir lahmacun 40 lira ve üzeri olabiliyor. Merdiven altı dediğimiz kısımlarda et yerine başka şeyler kullanılarak daha ucuza mal edip, öyle satıyorlar. Normal ortalama bir lahmacun 30-40 lira arasında olması lazım. Et yerine tavuk taşlığı dediğimiz kısmı kullanıyorlar. Böbrek yağı dediğimiz yağlardan kullanıyorlar. İyi bir lahmacunu fiyatı belirliyor. Yerine göre fiyatlar yükseliyor. Sultanahmet gibi bir yerde kiralar çok yüksek. Fiyatlar da bu orantıda olması lazım." şeklinde açıklama yaptı.

Maliyet azalsın diye halden alıyorlar

Maliyet azalsın diye halden alıyorlar

Beşiktaş'ta olan bir işletmede çalışan Emrah Sotu ise, "Bir lahmacun ortalama 23 lira. Fiyatlar bir hafta içinde değişebiliyor. Sürekli değiştirmek zorunda kalıyoruz. Et fiyatları, un fiyatları, eleman fiyatları, kiraların da çok etkisi oluyor. Lahmacunun kalitesini fiyatı belirliyor. En ucuz lahmacun verebilecek yerlerden biriydik. Bizde şu an 23 lira kurtarıyor, daha aşağısı kurtarsaydı ondan verirdik. Dana döş kullanarak yapmaya çalışıyoruz. Domatesi, biberi ve soğanı maliyeti düşsün diye halden alıyoruz." dedi.

Yüksek kira bedeli ödeyenler ile aynı fiyatları vermeleri mümkün değil

Bağcılar'daki bir restoranın işletmecisi Hüseyin Erdem ise, "Ortalama 20 lira arasında değişiyor. Ben 15 liraya satıyorum. 15 liraya kurtarmıyor ama elimizdeki müşterileri kaçırmamak için o fiyattan veriyoruz. Fiyat farkı adamın kirasından, elemanından, giderinden kaynaklanıyor. Ortalama bir lahmacuna giden malzeme her yerde aynı. Sadece sırf etten lahmacunun tadı olmaz, yağlı olması lazım. Kuzu boşluğu, dana döş veriyoruz. Ortaköy'de yapan da aynı malzemeyi kullanıyor. 100 lira, 200 lira lahmacuna veren de var. O da onların vicdanına kalmış." dedi.

Vatandaş bildikleri yerden tüketmeyi tercih ediyor

Bir dükkanda lahmacun yiyen Barış Çelik, "İlk önce etin kalitesine ve lezzetine bakarız. Bakınca zaten kendisini belli ediyor. Fiyatı ikinci planda, önce kaliteli olmalı ve ne yediğimizi bilmeliyiz. 10 liraya lahmacun olmaz. Etin kilosu zaten ne kadar olmuş. İçinde ne olduğunu bilmiyoruz. Bilmediğimiz yerlerden de lahmacun yemeyiz." dedi. Mustafa Doğan ise, "Lahmacunu çocukluğumdan beri seviyorum. Böyle temiz ve hijyenik bir yer bulamazsınız. Fiyat olarak da uygun. Öncelikle hizmet ve hijyen önemli. Fiyat açısından da uygun, verdiğim fiyata değer bir lahmacun. Fiyatlar değişik olabilir ama bence tat aynı." şeklinde açıklama yaptı.

YORUM YAZ..
Modal