İstanbul'da ‘Kovid-19 Aşı Odaları’nın Hazırlıkları Bitti

Sağlık Bakanlığı tarafından Kovid-19 salgını sürecinde ‘Aşı Uygulama Odası’ hazırlanmasına dair il sağlık müdürlüklerine gönderilen yazı doğrultusunda, İstanbul’daki tüm kamu hastaneleri ve özel hastanelerde aşı odaları oluşturuldu.

12.01.2021-17:04 - (Son Güncelleme: 12.01.2021-17:29) İstanbul'da ‘Kovid-19 Aşı Odaları’nın Hazırlıkları Bitti

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından ‘Hastanelerde Aşı Uygulama Odası Oluşturulması Hakkında’ resmi yazı, 7 Ocak tarihinde 81 ilde bulunan sağlık müdürlüklerine gönderildi.

Yazıda, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde, kamu, özel ve üniversitelere ait tüm hastanelerde aşı yapılması için ‘Aşı Uygulama Odası’ hazırlanacağı, bu odaların acil servisten uzak bir noktada olacağı ifade edildi. Yazıda, aşı yapılacak kişilerin randevu almadan hastaneye gelemeyeceği belirtildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'ndan sonra yaptığı konuşmada, koronavirüs aşısının belirlenen sıralamayla perşembe ya da cuma günü uygulanmaya başlanacağını açıkladı.

Bu çerçevede Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde de ‘Aşı Uygulama Odası’ hazırlıkları tamamlandı.

Uygun koşullar sağlanarak aşıların muhafaza edildiği hastanedeki aşı uygulama odaları, aşı dolabı, buz akülerinin olduğu aşı taşıma çantası, hastalarda aşıya bağlı istenmeyen etki oluşması durumunda hızlı müdahale edebilmek için ekipmanlar, oksijen, vakum, elektrik setleri, hasta başı ünitesi ve sedye ile donatıldı.

‘AŞI UYGULAMA POLİKLİNİKLERİNİ HASTANE İÇERİSİNDE AYIRDIK’

Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Acil Kliniği İdari Sorumlusu ve Ortopedi ve Nöroloji Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mücahit Kapçı, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın talimatının hemen ardından hastanelerinde aşı uygulama hazırlıklarına başladıklarını, bu kapsamda poliklinikleri ayarladıklarını, hastanenin uygun yerlerinde personel ve altyapı planlamasını yaptıklarını belirtti.

Doç. Dr. Kapçı, hastanelerinin 1000 yataklı olmasından dolayı en az 25 poliklinik açılması istendiğini ancak kendilerinin 50 polikliniği aşı için hazırladıklarını, ihtiyaç olursa 50'nin üzerinde de planlama yaptıklarını söyledi.

‘AŞI UYGULAMA POLİKLİNİKLERİNİ HASTANE İÇERİSİNDE AYIRABİLDİĞİMİZ KADAR AYIRDIK’

Kapçı, hastanenin 6 kule 3 ana bloktan oluştuğunu, her blokun altında aşı poliklinik alanlarını oluşturduklarından bahsederek, aşı uygulama odalarının hazırlanmasında dikkat edilen noktaları aktardı:

‘Her şeyden önce hastaların randevu sistemiyle olsa bile yığılmadan, herhangi bir birikime yol açmadan aşılama sürecinin tamamlanması istendi. Biz de planlamamızı ona göre yaptık. Hastanenin diğer sağlık hizmetleri sürdürülürken aşı için ayrılan alanların bu alanlara çok temas etmemesine dikkat ettik. Mümkün mertebe girişlerini de ayrı tutmaya çalıştık. Hastalar aşıdan sonra, yarım saat kadar olası bir istenmeyen etki nedeniyle gelişebilecek reaksiyonlarda gözümüzün önünde olsun diye bekleme alanları oluşturduk. Bu hastalar sonuç itibarıyla yoğun tıbbi hizmetin sunulduğu diğer polikliniklerle aynı yerde değil. Mesela bu kat için söyleyecek olursak; sadece aşı yapılan hastalarımız için bir yer ayırdık. F Blok'ta daha geniş bir havzamız var. Orada 48 poliklinikle hizmet verebilecek bir alan ayırdık, daha da genişleyebilecek şekilde.’

AŞI OLMAK İÇİN BELLİ KRİTERLER VAR

Doç. Dr. Kapçı, ilk olarak sağlık çalışanlarının, arından da 65 yaş üstü hastalara aşı uygulanacağını belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Fakat aşı için belli kriterler var. Öncelikle durum bilgisinin belirlenmesi gerekiyor. Kişiler bu durumu SMS ile 2023'e mesaj atarak ya da e-Nabız uygulamasından öğrenebilirler. Bu uygulamaya girdiklerinde aşı için öncelikli olup olmadıkları bilgisi karşılarına çıkıyor. Eğer aşı olmaya uygunsa kişi randevu al butonuna yönlendiriliyor. Kişilerin aile hekimlerinden ya da hastanelerinden randevu alabilecek şekilde dizayn edildi uygulama. Randevu oluşturulduktan sonra da hastanemize geldiğinde kayıt birimlerimizden hastanın öncelikli durumu teyit edilerek kayıtları açılıyor. Daha sonra kişiyle eşleştirilmiş olan aşılar barkod üzerinden - çünkü aşılar da aşı takip sistemi üzerinden takip edilerek soğuk zincir takibi yapılarak geliyor- kişiye uygulanıyor.’

Doç. Dr. Kapçı, aşının 2 doz şeklinde uygulanacağından bahsederek, hastanın ilk aşısının uygun bir şekilde yapıldıktan sonra ikinci doz aşısı için randevu oluşturulacağını söyledi. 

Sağlık çalışanları için kurumun kendi aşı poliklinikleri varsa ilk 5 günde aşılanmanın yapılıp bitmesinin hedeflendiğini aktaran Kapçı, aşı polikliniği olmayan sağlık kuruluşlarındaki çalışanlarında en yakın sağlık kuruluşunda, süreç başladıktan sonra 10 gün içerisinde aşı uygulamasının planlandığını söyledi.

‘HER POLİKLİNİKTE 1 SAAT İÇERİSİNDE 6 HASTANIN AŞILANMASI PLANLANIYOR’

Doç. Dr. Mücahit Kapçı, altyapılarının hazır olduğunu, Sağlık Bakanlığı’nın da yazılımlarla bu altyapıyı desteklediğini ve 1-2 gün içerisinde talimat gelmesi durumunda aşı uygulamalarına başlayacaklarını söyledi.

Hastanelerinde günde kaç kişinin aşılanmasının planlandığına yönelik Kapçı, şu ifadeleri kullandı:

‘Süreçlerin takibinde bir hastaya ortalama 10 dakika gibi düşünüyoruz. Her ne kadar izlem süresi ayrı yerde olsa da her bir poliklinikte 1 saat içerisinde yığılma olmayacak şekilde 6 hastanın aşılanması planlanıyor. Mesela burada 50 polikliniğin aktif çalıştığını düşünürseniz, 1 saat içerisinde 300 hastanın aşılanabileceğini söyleyebilirim. Tabii, gün içerisindeki randevuların doluluklarını bilemiyoruz. Çünkü 08.30'dan 24.00'e kadar mesai süresi içerisinde planlanıyor. Bu sürede bütün randevuların dolu olduğunu varsayarsak şayet 1 saat içerisinde hastanemizde 300 kişi aşılanabilecek.’

‘ELİMİZDEKİ EN ETKİLİ SİLAH AŞI’

Doç. Dr. Mücahit Kapçı, sosyal medyada aşı aleyhine söylenenlerin kendisini çok üzdüğünü belirterek, ‘Hastalığın her sürecini gören biri olarak söylüyorum; şu anda bilinmeyen, dünyanın yeni karşılaştığı bir hastalıkla savaş halindeyiz. Bu hastalığın bizlerde neler bıraktığını görüyoruz ama ileride sağ kalanlarda neler bırakacağını öngöremiyoruz. Dolayısıyla şu anda elimizdeki en etkili silah aşı. Aşının bilinmezliklerinin hastalığın bilinmezliklerinin yanında çok az olduğunu düşünerek herkesi aşıya davet ediyorum’ diye konuştu.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal