İstanbul'da İslam ve Özgürlük Konferansı: Müslüman Ülkelerde Kalkınma ve Özgürlük Üzerine Tartışmalar

İstanbul'da düzenlenen uluslararası konferansta, Müslüman ülkelerde özgürlük ve kalkınma konuları ele alındı.

19.10.2024-19:21 - (Son Güncelleme: 19.10.2024-19:21) İstanbul'da İslam ve Özgürlük Konferansı: Müslüman Ülkelerde Kalkınma ve Özgürlük Üzerine Tartışmalar

11. Uluslararası İslam ve Özgürlük Konferansı Gerçekleşti

İstanbul'da gerçekleştirilen 11. Uluslararası İslam ve Özgürlük Konferansı'nın ikinci gününde, "Çoğunluğu Müslüman Ülkelerde Özgürlük ve Kalkınmanın Ölçümü" başlıklı oturum düzenlendi.

Oturum Başkanlığı ve Katılımcılar

Atlas Network, İslam ve Özgürlük Ağı (ILN), Liberal Düşünce Topluluğu (LDT) ve Karadeniz Stratejik Araştırmalar Merkezi (KASAM) işbirliğiyle yapılan konferansın son oturumunun başkanlığını, Dr. Büşra Sönmez üstlendi. Sönmez, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde görev yapmaktadır.

Oturumda Dr. Edo Ömerçevic (Uluslararası Saraybosna Üniversitesi), Doç. Dr. Özgür Kanbir (Giresun Üniversitesi) ve Dr. Jani Kinnunen (Abo Akademi Üniversitesi) yer aldı.

Özgürlük ve Ekonomik Gelişmeler Üzerine Analizler

Ömerçevic, "İslam ve Özgürlük Endeksi 2024" konulu sunumunda, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkelerde dini, siyasi ve ekonomik özgürlük endekslerini değerlendirdi. Ömerçevic, bu ülkelerde ekonomi alanının en iyi göstergeye sahip olduğunu, siyaset alanında ise olumsuz durumlar bulunduğunu ifade etti.

Kanbir, "İslam ve İktisadi Gelişme: İslami Kalkınma Endeksi Ne Diyor?" başlıklı sunumunda ise İslami değerlerin ekonomik gelişimi desteklediğini dile getirerek, Müslümanların tarihsel olarak ilim ve düşünceye katkı sağladıklarına vurgu yaptı. 1850'li yıllardan itibaren bazı zorluklarla karşılaşıldığını da belirtti. Ayrıca, 2018 verilerine göre İİT ülkelerinin sosyal dayanışma, uluslararası yardım ve suç oranı konularında dünya ortalamasının üzerinde performans sergilediğini aktardı.

Kinnunen ise çoğunluğu Müslüman olan ülkelerin kendine özgü sosyopolitik dinamiklere sahip olduklarını belirtti. Oturum, konferansın sona ermesiyle tamamlandı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal