Kandilli Rasathanesi, Marmara Denizi çevresinde olası tsunamilere karşı alınan tedbirleri artırıyor. Müdür Prof. Dr. Haluk Özener, 5,5'in üzerindeki depremlerin tsunami riski yaratabileceğini belirterek, "Marmara Denizi'ni çevreleyecek şekilde 20 yeni, çok disiplinli tsunami gözlem istasyonu kuruyoruz. Bu istasyonlar, sismik, CNS ve deniz seviyesi sensörleriyle donatılacak" dedi. Kandilli Rasathanesi, Marmara Denizi çevresindeki olası tsunamilere karşı 20 yeni istasyonu devreye alarak, bölge sakinlerine hızlı ve etkili bir şekilde uyarılar yapmayı hedefliyor. Müdür Prof. Dr. Haluk Özener, istasyonların depremden sadece 7 dakika sonra olası tsunami riskini sinyallerle iletebildiğini belirtti.
Marmara Denizi çevresine kurulan yeni tsunami istasyonları sayesinde dalgaların yüksekliğini anında ölçüyor ve bu bilgileri hızlıca merkeze iletiyor. Sistem, tehlikeli dalga boyları tespit edildiğinde Kandilli Rasathanesi'nin halkı anında uyararak kaçış için ciddi bir vakit kazandırmasını amaçlıyor.
Sistem, tehlikeli dalga boyları tespit edildiğinde Kandilli Rasathanesi'nin halkı anında uyararak kaçış için ciddi bir vakit kazanmasını sağlayacak. Kartal'da faaliyete geçen istasyon, Türkiye genelinde benzer sistemlerin kurulması planına ilk adımı atmış oldu. Yüksek İnşaat Mühendisi Hüseyin Özdemir, sistemin sahil bölgelerinde yaşayan vatandaşlara önemli bir güvenlik sağladığını belirterek, "Sahile ne kadar zamanda ulaşacağını belirleyerek, bu süre içerisinde vatandaşlarımıza bu bilgiliyi önce Kandilli Rasathanesi'ne ileterek, daha sonra AFAD veya ilgili kurumlarla vatandaşımıza doğrudan ulaştırmak suretiyle, dalga karada yıkıcı bir sonuç doğurmadan iletiyoruz. Böylece kaçılması gereken alanlardan derhal uzaklaşma imkanı veriliyor.Kartal'daki istasyonun ardından Türkiye'deki başka bölgelere de tsunami uyarı sistemlerinin yerleştirilmesi planlanıyor. Sadece burada değil, Ege ve Akdeniz'de de yapılmaya devam ediyor.” dedi.