İstanbul'da 11. Uluslararası İslam ve Özgürlük Konferansı Gerçekleşti

Konferansta devlet, hukuk ve İslam ilişkisi üzerine önemli tartışmalar yapıldı.

19.10.2024-14:28 - (Son Güncelleme: 19.10.2024-14:28) İstanbul'da 11. Uluslararası İslam ve Özgürlük Konferansı Gerçekleşti

11. Uluslararası İslam ve Özgürlük Konferansı'nda Devlet ve Hukuk Üzerine Tartışmalar

İstanbul'da yapılan 11. Uluslararası İslam ve Özgürlük Konferansı'nın ikinci gününde "Sınırlı Devlet, Hukukun Üstünlüğü, Anayasacılık ve İslam" konulu oturum gerçekleştirildi.

Atlas Network, İslam ve Özgürlük Ağı (ILN), Liberal Düşünce Topluluğu (LDT) ve Karadeniz Stratejik Araştırmalar Merkezi (KASAM) işbirliğiyle düzenlenen konferansın bu kısmı, İstanbul Medipol Üniversitesi'nden Doç. Dr. Faik Tanrıkulu'nun moderatörlüğünde yapıldı.

Oturumda Öne Çıkan Konular

Oturumda söz alan Wayne State Üniversitesi'nden Doç. Dr. Saeed Han, Medine Sözleşmesi'nin hukuk tarihi açısından önemine vurgu yaptı. Han, sözleşmenin "dünyaya gerçek, eşitlikçi ve kapsayıcı vatandaşlığın ilk örneğini verdiğini" ifade etti.

Batılı filozofların hukuk alanındaki çalışmalarına değinen Han, bu düşünürlerin kendi toplumları üzerinden geliştirdiği fikirlerin "bazen evrensel değerler içermediği" eleştirisinde bulundu. Ayrıca, anayasacılığın demokrasiyi ve özgürlükleri korumak adına elzem olduğunu belirtti. Bunun yanında, anayasacılığın sadece Batılı bir yapı olduğu fikrinden uzak durulması gerektiğini vurguladı.

Çalışmalarına İslamabad'daki Quaid-i-Azam Üniversitesi'nde devam eden Dr. Saeed Ahmed Rid, Türkiye, Endonezya, Pakistan ve Tunus’un anayasalarındaki egemenlik konularını ele aldı. Rid, ayrıca İslam dışındaki dinler üzerinde de araştırma yapılmasının önemine dikkat çekti.

İstanbul'da Atlas Network, Malezya merkezli İslam ve Özgürlük Ağı (ILN), Liberal Düşünce Topluluğu...

İstanbul'da Atlas Network, Malezya merkezli İslam ve Özgürlük Ağı (ILN), Liberal Düşünce Topluluğu (LDT) ve Karadeniz Stratejik Araştırmalar Merkezi (KASAM) işbirliğinde düzenlenen "11. Uluslararası İslam ve Özgürlük Konferansı"nın son gününde "Sınırlı Devlet, Hukukun Üstünlüğü, Anayasacılık ve İslam" başlıklı oturum gerçekleştirildi. ABD'deki Wayne State Üniversitesi Yakın Doğu ve Asya Çalışmaları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Saeed Han, oturuma katılarak konuşma yaptı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal