İstanbul ve Ankara’ya göktaşı düştü mü? Meteor hangi illere düştü? Türkiye Uzay Ajansı açıkladı

Türkiye’nin birçok noktasında görülen ışık hüzmesi vatandaşların dikkatini çekti. Görüntü sonrasında İstanbul ve Ankara başta olmak üzere çok sayıda ile meteor düştüğü öne sürüldü. Peki İstanbul ve Ankara’ya göktaşı düştü mü? Meteor hangi illere düştü? İşte soruların yanıtı…

06.07.2024-12:51 - (Son Güncelleme: 06.07.2024-12:51) İstanbul ve Ankara’ya göktaşı düştü mü? Meteor hangi illere düştü? Türkiye Uzay Ajansı açıkladı

Gece saatlerinde Türkiye’nin birçok ilinden gözlemlenen ışık hüzmesi vatandaşları heyecanlandırdı. İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Bartın, Zonguldak ve Karabük illerinde görülen hüzmenin ardından arama motorlarına yönelenler İstanbul ve Ankara’ya göktaşı düştü mü? Meteor hangi illere düştü? gibi sorularla yanıt aramaya koyuldu. Öte yandan Türkiye Uzay Ajansı’ndan (TUA) konu hakkında açıklama yapıldı.

İstanbul ve Ankara’ya göktaşı düştü mü? 

Türkiye Uzay Ajansı, dün gece ülkenin çeşitli bölgelerinden gözlemlenen meteor olayına dair önemli bilgiler paylaştı. Sosyal medyada geniş yankı uyandıran bu doğa olayında, meteorların atmosferimize girişi sırasında ortaya çıkan renklerin, gök taşının kimyasal bileşimi, hızı ve atmosferimizde bulunan gazlar gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterdiği vurgulandı.

İstanbul ve Ankara’ya göktaşı düştü mü? Meteor hangi illere düştü? Türkiye Uzay Ajansı açıkladı

Meteorlarda bulunan farklı elementler, atmosferimizde yanarak çeşitli renkler oluşturabiliyor. Örneğin, sodyum parlak turuncu-sarı tonlarda bir ışık saçarken, magnezyum yeşil veya mavi tonlarda, iyonize kalsiyum ise mor renkte parlayabiliyor. Bu kimyasal reaksiyonlar, meteorların girişi sırasında atmosferimizde gözlemlenen renk spektrumunu oluşturuyor.

Uzay çöpü gibi görünüyor

Heyecan yaratan bu olayın ardından Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi Müdürü Doç. Dr. Mesut Yılmaz, gökyüzünde görülen parlak ışık kütlesinin hızının meteorlara göre daha düşük olduğunu belirtti. Yılmaz, bu cismin uzay çöpü olma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi ve "meteor olsaydı etkisi kesinlikle hissedilirdi" dedi. Atmosfere giren meteorlar genellikle büyük bir enerjiyle parçalanarak etki yaratırken, bu olayın etkisinin görece hafif olması, uzay çöpü olma olasılığını güçlendirdiğini ifade etti.

İstanbul ve Ankara’ya göktaşı düştü mü? Meteor hangi illere düştü? Türkiye Uzay Ajansı açıkladı

Uzayda bulunan binlerce uydu ve diğer uzay araçlarından kopan parçaların da gökyüzünde görülebileceğini belirten Yılmaz, bu tür cisimlerin düşüşlerinin genellikle ciddi bir etki yaratmadığını ekledi. Bu nedenle, dün gece gözlemlenen olayın ardından herhangi bir hasar veya krater oluşmadığı görülüyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal