İstanbul Kültür Yolu Festivali'nde Kültür Hafızasının Merkezi Tartışıldı

İstanbul Kültür Yolu Festivali'nde farklı akademisyenler, İstanbul'un kültürel ve tarihi önemi üzerine görüşlerini paylaştı.

05.10.2024-11:04 - (Son Güncelleme: 05.10.2024-11:04) İstanbul Kültür Yolu Festivali'nde Kültür Hafızasının Merkezi Tartışıldı

İstanbul Kültür Yolu Festivali'nde önemli söyleşi: "Kültür Hafızasının Merkezi: İstanbul"

İstanbul Kültür Yolu Festivali kapsamında, Taksim Cami Kültür Merkezi Divan Salonu'nda "Kültür Hafızasının Merkezi: İstanbul" başlıklı bir söyleşi gerçekleştirildi.

Prof. Dr. Mustafa İsen, programda yaptığı konuşmada, "Türkçenin Merkezi Olarak İstanbul" üzerine önemli açıklamalarda bulundu. İslam medeniyetinin kültür, sanat ve edebiyat alanındaki etkilerini değerlendiren İsen, Türkçenin 15. yüzyıldan itibaren medeniyet dilinin temsilcisi haline geldiğini ifade etti.

İsen: "15. asrın ikinci yarısından itibaren Orta Asya merkezli yeni bir dil anlayışı ortaya çıktı ve Türkçe, İslam medeniyetindeki bayrak yarışını devraldı."

Osmanlı İmparatorluğu'nun kültürel gelişiminde İstanbul'un büyük bir rol oynadığını belirten İsen, şunları kaydetti: "İstanbul, fethin ardından bilim ve sanat merkezi haline geldi; Türkçe'nin yeni bir evreye girmesi İstanbul'un medeniyet merkezi olmasıyla mümkün oldu."

Divanyolu: Osmanlı'nın Kültür Yolu

Yazar Beşir Ayvazoğlu, "Alternatif Bir Kültür Yolu Olarak Divanyolu ve Çevresi" başlıklı konuşmasında Divanyolu'nun Osmanlı tarihindeki önemine değindi. Ayvazoğlu, "Divanyolu, saraya yakın figürlerin ikamet ettiği bir protokol yoludur; Osmanlı tarihini anlamak için bu yolu incelemek gerekmektedir." dedi.

19. Yüzyılın Kritik Dönemi

Marmara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Yüksel Çelik, "II. Mahmud Devri İstanbul'unda Siyasi Sembolizm" başlıklı konuşmasında 19. yüzyılın Osmanlı için kritik bir dönem olduğunu belirtti. Çelik, 19. yüzyılı ele alırken, ulusal hareketlerin ve siyasi sembolizmin önemine vurgu yaptı.

İstanbul, Güzellik ve Estetik Bakış Açısı

İstanbul Ticaret Üniversitesi'nden Prof. Dr. Zeyneb Çağlıyan İçener, Samiha Ayverdi'nin İstanbul'u konulu sunumunda Ayverdi'nin eserlerinde İstanbul'un insan merkezli güzelleştirme çabalarını aktardı. İçener, "İstanbul medeniyeti, estetik bir anlayışın hakim olduğu bir yapıdadır." şeklinde konuştu.

Program, eski İçişleri Bakanı ve AKP İstanbul Milletvekili Süleyman Soylu ve dinleyicilerin sorularıyla sona erdi.

İstanbul Kültür Yolu Festivali kapsamında

İstanbul Kültür Yolu Festivali kapsamında "Kültür Hafızasının Merkezi: İstanbul" söyleşisi, Taksim Cami Kültür Merkezi Divan Salonu'nda gerçekleştirildi.

YORUM YAZ..
Modal