İstanbul Havalimanı’nda virüs alarmı verildi. Türkiye, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve çevresindeki 11 Afrika ülkesinden İstanbul'a yapılan uçuşları M çiçeği (mpox) virüsünün yayılma riskine karşı yakından takip ediyor. Bu virüs, Afrika'da hızla yayılarak ölümlere neden oluyor ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından uluslararası bir halk sağlığı acil durumu olarak ilan edildi.
AA’da yer alan habere göre; Kongo Demokratik Cumhuriyeti başta olmak üzere, Burundi, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kongo, Kamerun, Gana, Liberya, Nijerya, Ruanda, Kenya, Fildişi Sahili ve Güney Afrika'dan gelen uçuşlar İstanbul Havalimanı'nda titizlikle izleniyor. Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, özellikle hastalığın yoğun görüldüğü bölgelere gelen uçaklar ve yolcuların yakın takibe alındığı belirtildi.
İstanbul Havalimanı'nda 7/24 görev yapan sağlık ekibi, gelen uçakların kapısına kadar giderek yolcuları sorguluyor. Yolcular arasında ateş, döküntü gibi hastalık belirtileri taşıyanlar yakından inceleniyor. Şüpheli vakalar izole alanlarda bekletiliyor ve sağlık ekipleri tarafından muayene ediliyor. Şu ana kadar havalimanında maymun çiçeği vakasına rastlanmadığı bildirildi.
Havalimanında tüm havacılık paydaşlarıyla düzenlenen toplantılarda hastalık hakkında bilgilendirme yapıldığı ve personelden yoğun soru alındığı belirtildi. Hastalığın solunum yoluyla bulaşmadığı için şu an için salgına dönüşme ihtimalinin düşük olduğu ifade edildi. Korunma yolları arasında yakın temastan kaçınmak ve lezyonları olan kişilere çıplak elle dokunmamak öneriliyor. Ayrıca, immün sistemi zayıf olanların risk altında olduğu vurgulandı.
Çiçek aşısının yüzde 95 koruyucu olduğu belirtilirken, bölgede monkeypox aşılamalarının hızlandığı da duyuruldu. İstanbul Havalimanı'nda maske takma veya eldiven giyme gibi önlem zorunlulukları bulunmamakta, ancak temizlik personeline eldiven kullanımı tavsiye ediliyor. Seyahat edenlerin semptom göstermesi durumunda hava trafik kontrol kulesine bilgi verilmesi isteniyor. Bu tedbirlerle, olası bir sağlık krizinin önüne geçilmesi ve halk sağlığının korunması amaçlanıyor.