İstanbul barajlarının doluluk oranı ne kadar? 2023 İstanbul baraj su seviyesi yüzde kaç oldu? 3 Ağustos 2023 İstanbul barajlar doluluk oranı

İstanbul baraj doluluk oranı alarm veriyor. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), 3 Ağustos 2023 Perşembe İstanbul barajlarının doluluk oranının resmi internet sitesi üzerinden paylaştı. Kuraklık sebebiyle su seviyesi kritik sınıra ulaştı. Detaylar haberimizde...

03.08.2023-12:45 - (Son Güncelleme: 03.08.2023-12:45)

Türkiye’nin genelinde etkili olan kavurucu sıcaklar çok sayıda ilde bulunan barajlardaki su oranının oldukça gerilemesine sebep oldu. Bu yılı oldukça kurak geçiren İstanbul’da yağışların beklenen seviyelere ulaşmaması sebebiyle baraj doluluk oranı da olması gerekenin çok altında kaldı. Öte yandan İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), 3 Ağustos 2023 Perşembe İstanbul barajlarının doluluk oranının resmi internet sitesi üzerinden paylaştı. Peki İstanbul barajlarının doluluk oranı ne kadar? 2023 İstanbul baraj su seviyesi yüzde kaç oldu?

İstanbul barajlarının doluluk oranı ne kadar? 

İstanbul'un su ihtiyacını karşılayan 10 barajdaki doluluk oranı son yılların en düşük seviyesine gerileyerek, yüzde 36,43’e düştü. Uzman isimlerden İstanbul için peş peşe uyarı geldi. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Arazi ve Su Kaynakları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Orta, İstanbul'un barajlarının doluluk oranının normalde yüzde 60'ların üzerinde olması gerektiğini belirterek, "Bunlar sadece içme ve kullanma suyu olarak yeterli olabilecek mi? Bizlere yetecek mi bu da bilinmeyen bir konu" dedi.

İstanbul Baraj Doluluk Oranı 3 Ağustos

Yüzde 60’ları aşması gerekiyor

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Arazi ve Su Kaynakları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Orta, barajların doluluk oranının son yılların en düşük seviyesine indiğini söyledi. Prof. Dr. Orta, "Ülkemizde yaklaşık 24 milyon hektarlık tarım arazisinin sadece yüzde 25'i sulanabilmekte.

Yüzde 75 'i yağışa bağlı kullanılabilir nitelikte, yüzde 25'lik kısımda da yer üstü su kaynaklarından gelen bir kaynak var. Örnek verecek olursak; İstanbul'da su seviyesi olarak yüzde 40'ın altındayız. Şu anda 60'lar üzerinde olmamız gerekirken yüzde 35'lik bir yerdeyiz. Bunlar sadece içme ve kullanma suyu olarak yeterli olabilecek mi? Bizlere yetecek mi bu da bilinmeyen bir konu.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal