İsrail'in yasa dışı işgali Lahey’deki Adalet Divanı'nda anlatılacak!

Filistin topraklarını işgal eden İsrail Devleti’nin sınırları ihlal ederek, Filistin’e yönelik uyguladığı hukuksuz uygulamalarının sonuçlarını Uluslararası Adalet Divanında (UAD)’da ele alındı. Filistin'in avukatlarından gelen açıklama, "İsrail'in işgalini derhal ve koşulsuz şekilde sonlandırmasını" talebinde bulunuldu.

19.02.2024-18:05 - (Son Güncelleme: 19.02.2024-18:05) İsrail'in yasa dışı işgali Lahey’deki Adalet Divanı'nda anlatılacak!

İsrail’e karşı Güney Afrika’nın soykırım olarak açtığı davanın ardından, bu seferde Filistin topraklarında İşgalci İsrail Devleti’nin uyguladığı hukuksuz davranışlarına yönelik dava açıldı. Hollanda'nın idari başkenti Lahey'deki Barış Sarayı'nda faaliyetlerini yürüten UAD’de İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarındaki uygulamalarının hukuki sonuçlarının ele alındığı duruşmalara başladı.

‘‘İsrail barışçıl çözümlere yanaşmıyor!’’

Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki'nin başkanlık ettiği Filistin heyetinde Filistin'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Riyad Mansur da yer aldı. Bakan Maliki'nin duruşmanın başındaki konuşmasının ardından söz alan Filistin’in avukatlarından Potsdam Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Andreas Zimmermann, İsrail’in işgale ve çatışmalara son verecek müzakereleri ısrarla reddettiğini söyledi. İsrail barışçıl çözümlere yanaşmadığını aktaran Zimmermann, BM’nin onlarca kararını uygulamadığını, uluslararası hukuka ve BM Şartı'na aykırı hareket ettiğini belirtti.

 "Mahkemenin tespitleri hem acil hem de önemlidir"

Avukat Zimmermann, mahkemenin talep edilen görüşü vermeyi reddetmesi için hiçbir zorlayıcı nedenin bulunmadığını vurgulayarak, "İsrail'in her gün devam eden ve yoğunlaşan uluslararası hukukun emredici normlarını ihlali göz önüne alındığında, mahkemenin tespitleri hem acil hem de önemlidir. Mahkeme, açıkça talep edilen görüşü sunma yetkisine sahiptir." dedi.

İsrail Filistin’le müzakere girmiyorlar!

İsrail Filistin'e soykırım uyguluyor

İsrail'in, uluslararası hukuk temelinde Filistin'le müzakerelere girmeyi defalarca reddettiğini anımsatan Zimmermann, "Dolayısıyla, gelecekteki müzakerelerin sadece varsayımsal olasılığı, uluslararası hukukun uygulanmasından kaçınmak için bir bahane olarak kullanılamaz" açıklamasında bulundu.

Filistin topraklarına yine göz koydular!

Duruşmada yer alan diğer bir avukatlardan Paul S. Reichler’de İsrail'in Filistin topraklarını uzun süredir devam eden işgali ve ilhakının yasa dışı olduğunu vurgulayarak, uluslararası hukuka göre bu işgale tamamen ve koşulsuz son verilmesi gerektiğini geçerli ve tartışmasız gerçeklere dayanarak anlatacağının altını çizdi. Avukat Reichler, uluslararası hukuka göre işgalin sadece geçici durum olabileceğinin "çok açık" olduğunun altını çizerek, işgalin asıl amacının ise "En az sayıda Filistinliyle en fazla miktarda Filistin toprağının kalıcı ele geçirilmesi" olduğunu ifade etti.

Duruşma 6 gün sürecek!

İsrail Filistin'e soykırım uyguluyor

Duruşmalar kapsamında aralarında Türkiye'nin de yer aldığı 52 devletin yanı sıra Arap Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Afrika Birliği, 19-26 Şubat tarihlerinde, İsrail'in Doğu Kudüs dahil işgali altındaki Filistin topraklarındaki uygulamalarının hukuki neticelerine ilişkin beyanlarda bulunacak. Başta İsrail olmak üzere, işgalin devletler ve BM açısından sonuçlarının da ele alınacağı 6 gün sürecek duruşmalarda her bir devlet ve kuruluş, otuzar dakika sunum yapacak. Filistin tarafının sunumuyla başlayan duruşmalarda Türkiye'nin Dışişleri Bakanlığının sunumu, son gün olan 26 Şubat'ta Türkiye saati 12.00'de gerçekleştirilecek.

Türkiye’de 57 ülke arasında yer alıyor!

Davada yer alacak ve sözlü beyanda bulunacak devletlerin arasında ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa, Almanya, İran, Kanada, Mısır, Güney Afrika, Japonya, İspanya, Suudi Arabistan, Malezya, Pakistan, Hollanda’nın yanı sıra AB, Orta Doğu ve Asya-Pasifik bölgesinden çok sayıda ülke yer alıyor. Divan önünde danışma görüşünde ilk defa bu kadar çok sayıda devletin yazılı ve sözlü beyanda bulunduğu görülürken yazılı beyanda bulunan İsrail’in sözlü duruşmalarda yer almaması dikkati çekiyor. Aralarında Türkiye'nin de olduğu 57 ülke ve uluslararası kurum, danışma görüşü verilecek sorular hakkındaki kendi tutumlarını içeren yazılı beyanlarını UAD'ye sunmuştu.



YORUM YAZ..
Modal