İsrail'in soykırımına dünya sessiz kalmıyor: Bir ülke daha İsrail'le ilişkisini askıya aldı

Şili İsrail'de bulunan elçisini geri çağırarak, İsrail'e tepki gösteren ülkeler arasına katıldı.

01.11.2023-15:17 - (Son Güncelleme: 01.11.2023-18:13)

İsrail'in Gazze saldırılarında 26. güne girildi. İsrail’in korkunç saldırılarının başından beri hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 8 bini aştı. İşte bölgede bugün yaşananlar gelişmeler.

Hamas'ın silahlı kanadı olan İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın 7 Ekim sabahı Aksa Tufanı adıyla İsrail'e yönelik başlattığı operasyonun ardından İsrail'in Gazze'ye saldırıları 26. gününde de devam ediyor.

İşte İsrail'in saldırılarında bugünün gelişmeleri:

Can kaybı arttı

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in 7 Ekim'de başlattığı saldırılarda hayatını kaybeden Filistinli sayısının 8 bin 796'ya (3 bin 648'i çocuk) yükseldiğini duyurdu. 

İsrail Cibaliye Mülteci Kampı’nı yine vurdu

İsrail Cibaliye Mülteci Kampını yine vurdu. İsrail'in Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırısında yine çok sayıda ölü ve yaralılar olduğu belirtiliyor. Dün aynı kampa yine bir saldırı gerçekleştirilmiş ve bu saldırıda 100'den fazla Filistinli can vermişti.

Şili de İsrail’den elçisini geri çağıran ülkeler arasına katıldı

Bolivya ve Kolombiya'nın ardından Şili de İsrail'deki Büyükelçisini geri çağırdığını duyurdu. Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric Font, yaptığı açıklamalarda, "İsrail'in Gazze Şeridi'nde gerçekleştirdiği kabul edilemez Uluslararası İnsancıl Hukuk ihlalleri karşısında Şili Hükümeti olarak Şili'nin İsrail'deki Büyükelçisi Jorge Carvajal'ı istişarelerde bulunmak üzere Santiago'ya çağırma kararı almış bulunuyoruz." diye ifade etti.

Hamas El-Asif’i tanıttı

Hamas'ın silahlı kanadı Kassam Tugayları, yerli yapım olduğunu açıkladıkları torpido "El-Asif"in görüntülerini yayınladı. Görüntülerle birlikte yapılan açıklamada, "Kassam Tugayları'nın Aksa Tufanı'nda ilk kez hizmete soktuğu yerel yapım 'El-Asif' güdümlü torpido." denildi.

israil

Hamaney'den Müslüman ülkelere İsrail çağrısı

- İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, sosyal medya hesabı X'ten yaptığı açıklamada, "Bu savaş İsrail ile Gazze arasındaki bir savaş değil. Bu, batıl ile hakikat, kibirli güçler ile iman arasındaki bir savaş. Emperyalizm dünyası bombalarla, askeri baskılarla geldi ama bilmelisiniz ki imanın gücü tüm bunların üstesinden gelecektir. Gazze'deki insanlar sabırlarıyla insanlık vicdanını harekete geçirdi. Batı ülkelerinde; İngiltere'de, Fransa'da ve ABD'deki eyaletlerde bile insanlar büyük kalabalıklar halinde sokağa çıkıp İsrail ve ABD hükümeti aleyhine sloganlar atıyor. Dünyada itibarları yerle bir oldu. Çok da uzak olmayan nihai zafer Filistinlilere ait olacaktır. Müslüman dünyası, İslam'a ve mazlum Filistinlilere karşı duranların ABD, Fransa ve İngiltere olduğunu unutmamalıdır. Müslüman dünyası bunun sadece Siyonist rejimle ilgili olmadığını anlamalı ve ilişkilerinde, analizlerinde ve denklemlerinde bu ülkeleri de göz önünde bulundurmalıdır. Müslüman hükümetler, Siyonist rejime petrol ve diğer temel ihtiyaç maddelerinin ihracatını engellemelidir. Müslüman hükümetler, bu suçların derhal sona erdirilmesi konusunda ısrarcı olmalıdır. Siyonist rejime petrol ihracatını engellemeli ve bu rejimle ekonomik işbirliğini durdurmalıdırlar. Bu suçu kınamak için tüm uluslararası örgütlerde seslerini yükseltmelidirler. Siyonist rejim, ABD'nin yardımı olmaksa birkaç gün içinde felç olur. Batılı siyasetçilerin utanmazca eylemlerinden biri de vatanlarını savunan Filistinli savaşçılara terörist demeleridir. Almanlar İkinci Dünya Savaşı'nda Paris'i işgal etti. Almanlara karşı savaşan Fransızlar terörist miydi?" ifadelerini kaydetti.

Sınır tanımayan gazeteciler’den UCM’ye başvuru

Sınır Tanımayan Gazeteciler, İsrail-Filistin çatışmalarında İsrail tarafından gazetecilere karşı işlenen savaş suçlarının soruşturulması için Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne başvurdu. Gazze Şeridi'nde 7 Ekim'den itibaren İsrail saldırıları sonucunda 38 basın mensubu hayatını kaybetmişti.

Netanyahu ölen İsrail askerleri için açıklama yaptı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Zorlu bir savaşın içindeyiz. Uzun bir savaş olacak. Önemli kazanımlarımız var ama aynı zamanda acı kayıplarımız da var. Her bir askerimiz bizim için dünyalara değer. Hepimiz yanınızdayız. Askerlerimiz haklı bir savaşta. Onlar, vatan savaşında şehit oldular. Siz İsrail vatandaşlarına söz veriyorum: Görevimizi yerine getirene kadar devam edeceğiz, zafere kadar devam edeceğiz." İfadelerini kullandı

isrial

Hamas’tan yabancı uyruklu esirleri serbest bırakacağız açıklaması

Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, yayımladığı bir video mesajında İsrail'in ablukası altında bulunan Gazze Şeridi'nde tutulan İsrailli ve yabancı uyruklu esirler hakkında konuştu. Farklı ülkelerden de gelen taleplerle birlikte ellerindeki bazı yabancı esirleri artık Gazze'de tutmak istemedikleri için yakın zamanda serbest bırakacaklarını aracılara bildirdiklerini duyuran Ebu Ubeyde, bu cümleleri kurdu: "Elimizdeki yabancıları önümüzdeki birkaç gün içinde serbest bırakacağımızı arabuluculara ilettik. Bizim onları Gazze'de tutmaya ihtiyacımız yok."

Hamas’ın esir aldığı Rus vatandaşları

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Hamas'ın rehineleri arasındaki Rusya vatandaşlarıyla ilgili durumun çözüme kavuşturulması için aktif çaba sarf ettiklerini söyledi. Rusya'nın Tel Aviv Büyükelçisi Anatoly Viktorov, halihazırda 5 ya da 6 Rus vatandaşının Hamas tarafından Gazze Şeridi'nde tutulduğunu iletti.

Refah kapısı açıldı

Mısır, ağır yaralı Gazzeliler ve yabancı pasaporta sahip şahısların geçişleri için Refah Sınır Kapısı'nı açtı. Yaralı Filistinliler, Mısır'daki hastanelerde tedavi altına alındı.

Blınken'la Herzog görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile bir telefon görüşmesi yaptı. 

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Blinken, Herzog ile yaptığı telefon görüşmesinde, ‘çatışmalarda sivillerin zarar görmesinin asgari düzeye indirilmesi için önlem alınması’ çağrısında bulundu. Blinken, İsrail'in meşru müdafaa hakkını savunduklarını yineleyerek Gazze'ye giden insani yardımların artırılması ve hızlıca ulaştırılması gerektiğini belirtti.

İsrail Savunma Bakanı: Uzun bir harekata hazırız

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze'nin kuzeyinde süren çatışmalarda hayatını kaybeden 9 askerin ölümüyle ilgili de açıklamalarda bulundu. Askerlerin ölümünün son derece üzücü olduğunu söyleyen Bakan, ordularının uzun bir harekata hazır olduğunu belirtti.

Mısır: Milyonlarca can feda etmeye hazırız

- Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli, ‘’Sina Yarımadası'ndaki her kum tanesi için Mısır halkı olarak milyonlarca can feda etmeye hazır olduklarını’’ söyledi. 2014'ten beri Sina Yarımadası'nda yapılan yatırımlara ve bölgenin Mısır için önemini vurgulayan Medbuli, "Tarih boyunca, antik Mısır uygarlığından bu yana Mısır ve Nil Nehri'ne yönelik bir tehdit ve saldırı söz konusu olmuştur." ifadesini kullandı. Sina'nın, tüm Mısır halkı için ayrı bir önem ve değere sahip olduğunu belirten Medbuli, "Biz Mısırlılar, Sina topraklarındaki her kum tanesi için milyonlarca can feda etmeye hazırız. Mısır, hiçbir şeyin kendisine dayatılmasına izin vermeyecek. Bölgesel meselelerin bizim aleyhimize tasfiye edilmesine veya çözümlenmesine müsaade etmeyeceğiz." ifadelerinde bulundu. İsrail, Gazze'de yaşayanların Sina'ya yerleştirilmesini istiyor. Mısır ise bunu reddediyor.

Hizbullah'tan İsrail açıklaması

Hizbullah, 8 Temmuz'dan beri Lübnan sınırındaki İsrail kayıplarından bahsetti.’’ 8 Ekim'den beri düzenlenen toplam 105 saldırıda 120 İsrail askeri vuruldu, 9 tank da imha edildi.’’ denildi.

İsrail, kampı vurarak terörist öldürmüş

İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde içinde çok sayıda sivilin bulunduğu Cibaliya Mülteci Kampı'na yönelik barbar saldırıyı üstlendi. İsrail Ordu Sözcüsü, "çok sayıda teröristi" bu saldırıda öldürdüklerini  söyleyip bölgede "kapsamlı bir askeri altyapı bulunduğu için bunun diğer binaların da çökmesine yol açtığını" savundu. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, Cibaliya Mülteci Kampı'na İsrail güçlerinin düzenlediği ilk saldırıda ilk belirlemelere göre 100 kişinin öldüğünü bildirmişti.


Yaren Eryılmaz
yareneryilmaz@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal