İsrail'in Gazze'deki Soykırımı 250. Gününü Doldurdu: Acı, Gözyaşı ve Enkaz

İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'nde uyguladığı saldırılar 250 günü geride bıraktı. Sekiz aydır süren bombalamalar sonucunda Gazze'de acı, gözyaşı ve enkazdan başka bir şey kalmadı.

13.06.2024-10:11 - (Son Güncelleme: 13.06.2024-10:30) İsrail'in Gazze'deki Soykırımı 250. Gününü Doldurdu: Acı, Gözyaşı ve Enkaz

İsrail ordusunun Gazze'deki sivil yerleşim yerlerine yönelik düzenlediği saldırılarda toplam can kaybı 37 bin 202'ye, yaralı sayısı ise 84 bin 932'ye ulaştı. Saldırılarda okullar, camiler, hastaneler ve mülteci kampları hedef alındı. Hayatını kaybedenlerin 16 bine yakını çocuk, 10 binden fazlası ise kadın. Yaklaşık 15 bin Filistinlinin cenazesi hâlâ enkaz altından çıkarılamadı.

77 Bin Ton Bomba Atıldı

İsrail'in saldırılarda kullandığı bombaların toplam ağırlığı 77 bin tonu geçti. El-Ehli Baptist Hastanesi'ne düzenlenen saldırı, İsrail'in en büyük toplu katliamlarından biri olarak kayıtlara geçti; 471 kişi hayatını kaybetti, 342 kişi yaralandı. Ayrıca, İsrail'in saldırılarında gazeteciler de hedef alındı ve şimdiye kadar 150 basın mensubu katledildi.

Göç ve Yıkım

Gazze'de nüfusun neredeyse tamamı yerinden edildi. 2 milyon 300 bin nüfuslu Gazze'de 2 milyondan fazla Filistinli birden fazla kez zorunlu göçe tabi tutuldu. 7 Ekim'den bu yana 87 bin ev, 604 cami, 108 okul ve üniversite yerle bir oldu. Yıkılan ibadethaneler arasında üç kilise de bulunuyor. Ayrıca, 55 Sağlık merkezi ve 33 hastane hizmet dışı kaldı.

Sağlık Hizmetleri ve Altyapı

Gazze'deki hizmet verebilen sağlık merkezlerinden yedisi yerleşik, dördü geçici merkez olmak üzere, toplamda 11 sağlık merkezinin elektrik ve interneti bulunmuyor. İsrail'in saldırılarının Gazze'ye maliyetinin 33 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

Güvenli Alan Kalmadı

İsrail'in güvenli alan olarak iddia ettiği yerlere sığınan siviller de bombaların hedefi oluyor. İsrail'in vahşeti yüzünden Gazze'de güvenli bir yer kalmadı. Her yeri vuran saldırılar, bölge halkını sürekli bir korku ve çaresizlik içinde bırakıyor.

Sonuç

İsrail'in Gazze'ye yönelik 250 gündür süren saldırıları, büyük bir insanlık dramına yol açtı. Sivil kayıpların ve zorunlu göçlerin yanı sıra, bölgenin altyapısı da neredeyse tamamen yok edildi. Uluslararası toplumun dikkatini çekmeye ve bir an önce harekete geçmeye çağıran Filistin halkı, yaşanan bu trajedinin son bulmasını bekliyor.

Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal